Porträttfoto på Andreas Holm, präst i Gamla Uppsala församling.,
Lyssna

Hjälp att komma vidare

Psykiska besvär kan vi alla drabbas av när livet blir svårt och vi inte känner oss förmögna att ta hand om situationen på ett sätt som gör att vi kommer vidare. Det psykiska måendet kan påverkas när till exempel relationer, jobbet, hälsan eller ekonomin haltar. Tillvaron kan slås sönder i sorgen efter en älskad människa eller vid psykisk sjukdom. Men du är inte ensam – du kan få hjälp och stöd.

Temamånad om psykisk ohälsa

Svenska kyrkan i Uppsala genomför i september en temamånad som syftar till att lyfta frågor som rör psykisk ohälsa. Under rubriken Ensam är inte stark erbjuds en rad olika aktiviteter som rör ämnet och dess konsekvenser för individ och samhälle.

– Det här är ett samarbete mellan fem församlingar i Uppsala, Universitetskyrkan och Sjukhuskyrkan, berättar prästen Andreas Holm som är en av initiativtagarna till temamånaden och som till vardags arbetar i Gamla Uppsala församling. Han fortsätter:

 Vi startade förra året med ett pilotprojekt som föll väldigt väl ut, det kom deltagare från hela Uppsala, efterfrågan var stor och då hade vi ändå ”bara” satsat på att vara i Vaksala församling. I år utökar vi med ännu fler programpunkter. Föreläsningar och annat sker på flera platser över hela stan och vi hoppas kunna nå fler Uppsalabor genom att rikta oss till olika åldersgrupper.

Vad är det som står på programmet i år?

– Det är så många olika grejer så jag kan inte nämna allt men till exempel har vi en föreläsning med efterföljande panelsamtal med Hjärnkoll i Gottsunda kyrka, universitetskyrkan deltar i Uppsala Pride och anordnar en vernissage i Helga Trefaldighet samt en regnbågsmässa. I Almtunakyrkan har vi en föreläsning med psykologen och författaren Henrik Wiman om att inte tro på allt man tänker. Sen har vi en särskild kväll för småbarnsföräldrar om hur det är att bli förälder, att kanske uppleva att livet ställs på sin spets. Vi hoppas kunna erbjuda ett brett och intressant program.

Hur kommer det sig att Svenska kyrkan i Uppsala väljer att fokusera på psykisk ohälsa under en hel månad?

– Vi vet att psykisk ohälsa idag räknas som en folksjukdom, att det under lång tid har varit tabu att prata om eller att vara drabbad av psykisk ohälsa. Många människor som själva drabbas eller som har närstående med psykisk ohälsa söker sig till kyrkan och då vill vi visa att ensam inte är stark – vi måste alla hjälpas åt. Kan kyrkan bidra med något för att minska det sårbara och utsatta i att prata om psykisk ohälsa så har vi tillsammans nått ett delmål.

Andreas fortsätter med att nämna kyrkans själavårdssamtal och samtalsstöd samt de sorgegrupper som man kan delta i.
– I kyrkan är vi vana att möta människor i livets alla faser. Vi brukar säga att kyrkan finns vid din sida genom hela livet – när det är som allra bäst, när du fått barn eller kanske ska gifta dig men också när livet är som allra sämst, när du mist någon eller en relation har brustit.

Finns det något oväntat eller nytt arrangemang på årets program?

– Ja, det finns en hel del som är helt nytt och i år har vi även valt att fokusera på det vi kallar för friskfaktorer. Man kan till exempel prova på meditation, vi har en handarbets-AW i katedralkaféet dit man kan komma med sin stickning eller liknande och hänga en stund. Vi har också prova-på-gospel med kören Abundant Joy. Det är bevisat att man mår bra av att sjunga i kör och då finns det tillfälle att testa det i Gottsunda – få en dos friskfaktor!

Tillsammans med sin kollega diakonen Kerstin Olsson i Gottsunda har Andreas skapat ett nätverk inom Svenska kyrkan i Uppsala för att kunna arbeta mer aktivt med frågor som rör psykisk ohälsa och dess konsekvenser.

– Det ska inte vara konstigt att be om hjälp när man drabbas av psykisk ohälsa. Att söka och ta emot hjälp kan i sin tur hjälpa en att förstå vad som sker i kroppen och hjälpa en att förstå sig själv bättre, avslutar Andreas. Alla vinner på att vi vågar prata mer om hur vi mår.   

Vill du veta mer om vad som händer hittar du programmet på:
svenskakyrkan.se/uppsala/psykiskohalsa

Text: Ulrika Nordström
Artikel ur tidningen Hopp nr 3 2023