Närbild på en gravdekoration: en ängel kramar om en sten.
Foto: Jenny Sigeman /Ikon

Olika gravskick

Det finns fyra olika gravskick i församlingen. Gravskick betyder olika typer av gravar.

Vad heter de och vilka är skillnaderna?

Kistgrav - kistan eller urnan gravsätts i en grav som upplåts med enskild gravrätt på 25 år. Gravrätten och gravöppningen är kostnadsfria för församlingsbor liksom begravningsgudstjänst och gravsättning. Man kan välja att sköta graven själv eller att köpa den servicen av församlingen. Kistgravar finns på alla våra kyrkogårdar.

Urngravplats- efter kremering gravsätts askurnan i ett kvarter med enbart urngravar. Gravrätten på 25 år är enskild och man väljer skötsel på samma sätt som vid kistgrav. En askurna kan även gravsättas i en vanlig kistgrav även om det redan finns kistor gravsatta där. Urnlundar finns i Lilla Isie, Södra Åby, Östra Klagstorp, Äspö och Östra Torp.

Askgravplats - ett mellanting mellan urnlund och minneslund. Askans plats utmärks med en sten med namnet på den gravsatta. Församlingen sköter graven som upplåts med kollektiv gravrätt för en tid av 25 år till en engångskostnad. Askgravplats finns i Lilla Beddinge, Tullstorp och Östra Torp.

Minneslund - askan från kremeringen gravsätts anonymt i jordningsytan i minneslunden. Det finns ingen gravrätt, församlingen sköter minneslunden och det finns ingen sten som utmärker platsen för gravsättning. Gravsättning i minneslund är helt kostnadsfri. Minneslundar finns i Källstorp, Lilla Beddinge, Tullstorp, Hemmesdynge, Södra Åby, Östra Torp och Östra Klagstorp.

Frågor och funderingar?

Har du frågor kring begravningsverksamheten, olika gravskick och liknande kontaktar du kyrkogårdsförvaltningen.
Helgfria vardagar mellan kl. 8-16.
Besök behöver förbokas.