Hej Edin Catovic...

integrationssamordnare som brinner för flyktingfrågor.

EN man står vid en grusväg och tittar upp. I bakgrunden syns en buske.
Foto: Sanna Olsson

Mitt namn är Edin Catovic och jag fyller 60 i år. Jag bor i Tidaholm sedan 1994, 
är gift och har två vuxna barn och ett barnbarn. Mina fritidsintressen är att 
resa och möta andra kulturer, köra MC, lyssna på musik och att umgås med min familj.

Jag är född och uppvuxen i sydöstra Bosnien och Hercegovina i en stad med medelhavsklimat där jag gick på gymnasiet och studerade juridik.

Till Sverige kom jag som flykting 1993 och trodde att jag skulle återvända så fort kriget tog slut, men så blev det inte. Jag lärde mig ganska snabbt det svenska språket, utbildade mig och fick första jobbet som processledare i juni 1996 på Det finns Bruk För Alla i Tidaholm.

Bruk För Alla var ett projekt finansierat 
av Västra Götalands länsstyrelse och projektet skulle hjälpa långtidsarbetslösa att komma tillbaka på arbetsmarknaden.

Där startade jag flera projekt bland annat ett projekt som hjälpte bosniska flyktingar att integrera sig i samhället, att få relevant information om situationen i hemlandet samt att återfå sin privata egendom i hemlandet. 

Det var vid den tidpunkten jag började jobba med flyktingar och fick då ett brinnande intresse för att hjälpa dem att få en ny chans i livet. Det som var drivande i mitt arbete med flyktingar är att jag själv varit flykting och hade varit i nästan samma situation som de. Utifrån mitt perspektiv är det viktigt med bra bemötande, respekt för den som ska integreras och en trygghet i denna process, så det gjorde mig glad att  kunna hjälpa till med detta. 

Jag tror också att jag har en social drivkraft, i att hjälpa andra, då jag är en som värderar mina relationer högt och är en empatisk person. 

Detta har påverkat mina olika val av yrke som jag haft under mitt arbetsliv. Jag har jobbat som jobbcoach, lots och arbetsförmedlare och målgruppen har hela tiden varit flyktingar i behov av hjälp.

I dag jobbar jag på Tidaholms kommun på Arbetsmarknadsenheten sedan 2017. Jag började som arbetsmarknadskonsulent och målgruppen var nyanlända och äldre nyanlända som behövde hjälp att etablera sig på arbetsmarknaden. År 2021 fick jag tjänsten som integrationssamordnare i kommunen med uppgifter att tillsammans med mina medarbetare ge praktisk hjälp i samband med mottagande och bosättning samt ge råd och stöd och samverka med andra myndigheter så som socialtjänsten, arbetsförmedlingen, skola och vuxenutbildning.

Jag uppskattar mitt jobb och är tacksam för att jag får jobba med den här målgruppen och känner mig inspirerad inför framtiden med att få fortsätta jobba med detta.

Text: Edin Catovic