Dag Hammarskjöld sitter vid ett skrivbord.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 5 juni 2024 / Ändrad 5 juli 2024

Hammarskjölds poem ställs ut i Gamla Uppsala

Besök årets sommarutställning i Gamla Uppsala kyrka: sju poem ur Dag Hammarskjölds "Vägmärken". Till och med 11 september.

Den inre och yttre resan, hur finner jag vägledning?

Efter Dag Hammarskjölds död hittades ett manuskript i hans lägenhet i New York, som gavs ut under titeln Vägmärken 1963. Vid manuskriptet var fogat ett odaterat brev, ställt till kabinettsekreteraren Leif Belfrage där han skriver att diktsamlingen är den enda riktiga ”profile” som kan tecknas. Boken har sedan dess blivit en klassiker och en dramatisk skildring av Dag Hammarskjölds inre reflektioner kring livets djup­dimensioner och inre kamp.

Vägmärken har inspirerat hundra­tusentals läsare i världen sedan den först publicerades 1963 och har hittills översatts till 20 olika språk. Många vägmärken har även tonsatts och fortsätter att citerats flitigt i olika sammanhang.

Nu ställs sju av vägmärkena ut i Gamla Uppsala kyrka.

Invigning och avslutning

Utställningen invigs söndag 16 juni och avslutas i prästgården onsdag 11 september kl 19.00 med en föreläsning av Dag Hammarskjölds brorsbarnbarn Caroline Hammarskjöld.

Utställningen arrangeras i samarbete med Hammarskjöld Inversio och är en del i projektet Klimatneutrala Uppsala 2030 som finansieras av Energimyndigheten. 

Kort om Dag Hammarskjöld

Närbild i svartvitt på Dag Hammarskjöld.

Foto: Nobelstiftelsen

Dag Hammarskjöld föddes 1905. Han växte upp på Uppsala slott under tiden hans far Hjalmar var landshövding. Han tog examen 1925 vid Uppsala universitet i bland annat historia, lingvistik och litteratur. Ytter­ligare studier ledde till examina i ekonomi, juridik och en doktors­titel i ekonomi 1934.

Dag Hammarskjöld arbetade bland annat som statssekreterare vid Finans­departementet och kabinettsekreterare vid Utrikesdepartementet. 1951 blev han opolitiskt statsråd. Han hade en rad olika intressen, så som natur, fotografi, konst, litteratur och musik. Han ägnade mycket tid till att läsa om mystik och olika livsåskådningar.

Han var FN:s generalsekreterare från 1953 till sin död 1961 och ledamot av Svenska Akademien från 1954. År 1961 erhöll han postumt Nobels fredspris.

Kort om Caroline Hammarskjöld

Porträtt av Carolina Hammarskjöld som ler mot kameran.

Foto: Hammarskjöld Inversio

Caroline Hammarskjöld är brorsbarnbarn till Dag Hammarskjöld och förvaltar Dags personliga arv, inklusive rättigheterna till dikt­samlingen Vägmärken och har tillgång till aldrig tidigare visat material, så som brev, texter och fotogra­fier. Hennes strävan är att göra Dag Hammarskjölds arv tillgängligt för alla, särskilt unga människor, genom utställningar, konstprojekt, publikationer, föreläsningar, filmproduktion och samhällsbyggande projekt. 

Caroline driver Hammarskjöld In­ver­sio och vill genom sitt arbete dela med sig av Dag Hammarskjölds skatt av budskap i både ord och bild för att inspirera samtidens och framtidens generationer att arbeta för en fred­ligare värld.