Foto: Jocke Lagercrantz

Metakapellet: Från vintergrav till mötesplats

Mitt på Västra kyrkogården i centrala Karlstad finns Metakapellet. I nästan 70 år användes det gamla gravkapellet som förråd, men för fem år sedan renoverades och återinvigdes det. Nu är det tänkt att användas för dop, vigslar och konserter.

Text: Peter Pasalic Östborg Bild: Jocke Lagercrantz

–    Metakapellet är otroligt fint. Jag tycker om att kapellet hänger ihop med hela Karlstads historia. Man förstår samtiden och framtiden bättre genom att lära sig om det som varit. Och det blir väldigt tydligt när man är på Västra kyrkogården och Metakapellet, säger Sandra Albertus, pedagog och guide. 

Vintergrav av praktiska skäl

Kapellet invigdes 1838, då tänkt som vintergrav där kistor kunde förvaras när tjälen gick djupt och det därför inte gick att gräva i marken. På 1860-talet försvinner den funktionen, då man börjar kunna gräva även vintertid, och i början av 1900-talet blir Meta i stället ett gravkapell och smyckas med ljuskronor, glasfönster och målningar. 

Foto: Jocke Lagercrantz

Pandemin satte stopp

I dag är det svårt att förstå det, men i slutet av 1950-talet började det vackra kapellet att användas som förråd. Och så var det under nästan 70 år.
År 2019 återinvigdes kapellet efter restaurering. Guldstjärnorna i taket återfick sin glans, och de färgstarka dekorationerna kunde återigen visas upp för allmänheten. Tanken var att det skulle fyllas av liv och rörelse. Det skulle bli en plats för vigslar, dop, musikarrangemang och gudstjänster. Men så kom coronapandemin och satte stopp för allt. Meta fick vänta ytterligare lite på att få bli en mötesplats i Karlstad. 
–    Nu, efter några år, börjar det komma i gång på allvar. Vi har någon vigsel planerad och det har varit konserter här i sommar. Det saknas värme och toalett i Meta, men om man bara är medveten om de premisserna är det en fantastisk plats för festligheter, säger Sandra.