Foto: Ingegerd L Forsberg

Ski-in vigsel i Mora

Årets ski - in vigsel blev en succé 22 par vigdes/välsignades under vasaloppets vintervecka 2024.

Sedan premiären 2019 har ca 96 par vigts efter att ha åkt skidor, cyklat eller sprungit i mål under Vasaloppets vintervecka och Vasaloppets sommarvecka. 

En del har beskrivit Vasaloppet som en metafor för äktenskapet. Gemenskapen, strävan framåt, topparna och dalarna. Att komma fram till målet i Mora är för många en lyckokänsla som närmast kan liknas vid att säga ja till den man älskar. Vad kan då passa bättre än att slå ihop två av ditt livs bästa dagar på en och samma gång?

Intresserad att viga dig nästa år ?

Fyll i intresseanmälan nedan eller kontakta gärna församlingsexpeditionen via telefon 0250-552900,  mora.forsamling@svenskakyrkan.se

Notera att man behöver en hindersprovning för att viga sig vilket tar minst 14 dagar att beställa  från Skatteverket. Beställ hindersprövning på Skatteverket.se

Bilder från årets ski-in vigslar. 

Intresseanmälan Ski-in 2025

Vad händer sen ? När ni fyllt i intresseanmälan kommer församlingsexpeditionen att skicka ut ett brev med information och formulär. (det viktiga är att Ni beställt hindersprövning)  Ni lämnar in formuläret och hindersprövningen till församlingsexpeditionen, prästen tar sen kontakt för ett vigselsamtal innan vigseln. Vi ”följer er” placering under loppet och ser till att allt är redo för er vigsel vid målgång. När ni har kommit i mål möter vi upp er i målfållan och går till vigselplatsen. Det enda ni behöver ha med till själva vigseln är ringarna. (Vill ni duscha före, byta om eller äta får ni berätta det för prästen under ert vigselsamtal, så att vi kan planera in det.)  Vem får gifta sig? Vilka som helst, samkönade eller olikkönade, som är över 18 år och som inte redan är gifta. Minst en av er är medlem i Svenska kyrkan, det finns många fördelar med att vara medlem om du inte redan är det. Här finns det några exempel. Om man är gift och vill hylla sin kärlek när man gått i mål tillsammans, förnya era löften. Alla är välkomna att få kärleken välsignad! Det gäller er som redan är gifta eller som vigts borgerligt. Då håller vi en ceremoni liknande vigselceremonin men utan betydelse i lagens mening, där ni förnyar era löften till varandra. Anmälan till förnyelse av löften görs på intresseanmälan. Hur går vigseln till? Precis som vid vigslar utan skidor, utgår vi från grundupplägget för vigsel i svenska kyrkans ordning men i en lite förkortad variant. Har ni frågor på det diskutera det med prästen under ert vigselsamtal. Vi ställer också upp som vittnen om ni bara vill vara ni två.

    Frågor om samarbetet med vasaloppets vintervecka /sommarvecka kontakta

  • Ludwig Fontanac Rytter

    Svenska kyrkan i Mora

    Verksamhetsutvecklare, Enhetschef Service, VD Diakoni AB