Foto: Västra Tunhems pastorat

Kyrkogårdsvandring Gärdhem GH100

Grav nr. 2001-0037 John Rumenius

Från Gärdhemsbygden 2019

Bondpojken som blev presidentens rådgivare

Av Jan Gerd

John Rumenius är en av Gärdhems mest kända författare. Han var född 1911 i Fåstorp, en liten gård med 18 tunnland jord som hans far Olof August Olsson hade köpt för pengar som han tjänat som skogsarbetare i USA. John, som långt senare tog sig namnet Rumenius, hade tidigt ett brinnande intresse för historia och skrev bland annat ett flertal historiska romaner om västgöta ryttare. I romanerna förekommer flera historiska personer, också från Gärdhem.

Med det var egentligen först under senare delen av livet som John Rumenius ägnade sig åt att skriva böcker, inalles blev det tio stycken. Bortåt 50 år av sitt liv tillbringade han till sjöss som skeppsgosse, marinofficer och som befäl på stora handelsfartyg. John fick vara med om många dramatiska händelser under sitt långa liv till sjöss.

Han lämnade tidigt hemmet i Fåstorp. När han slutat folkskolan i Jönsberg fanns det inte pengar i hemmet till att gå vidare till realskolan. John lyckades istället som 15-åring komma in i Skeppsgossekåren i Marstrand, vars utbildning så småningom ledde fram till studentexamen. Han tog sjökaptensexamen 1936 och blev sjöofficer under kriget. Som befäl på svenska jagare var han då med om att minera Östersjön, skydda konvojer med civil trafik till Gotland och delta i ubåtsjakt. Han var senare också med om att rädda baltiska flyktingar på Östersjön. 

Rumenius har utförligt berättat om den dramatiska ubåtsjakten på Östersjön och om hur nära det var en gång att sänka en sovjetisk ubåt som blev skadad men kunde söka nödhamn i Finland. Det var i en särskilt spänd tid, strax efter att passagerarfartyget Hansa blivit sänkt av en torped från en sovjetisk ubåt och 90 människor hade omkommit.

Efter kriget fortsatte Rumenius att arbeta i flottan, bland annat i Karlskrona. Men det stora och säregna äventyret skulle komma 1959. Då fick Rumenius, tillsammans med andra svenska medhjälpare, uppdraget att föra minsveparen Snapphanen över Atlanten till Guatemala. Sverige hade sålt Snapphanen till Guatemala som skulle bygga upp en egen örlogsflotta. I uppdraget ingick inte enbart att föra över båten från Sverige. Det ingick också så att säga i köpet att Guatemala skulle få hjälp med utbildning av officerare och övrig personal. Detta blev en uppgift för Rumenius som blev kvar i Guatemala i ett par års tid, då anställd av landets regering. Rumenius var också inblandad i en dramatisk händelse under tiden i Guatemala. Ett regemente gjorde uppror i ett försök att störta regimen. Upprorsmakorna hade tagit ett flygfält och var på väg att erövra flottbasen när Snapphanen (i Guatemala omdöpt till Barrundia) öppnade verkningseld vilket avstyrde kuppförsöket. Efter detta kom Rumenius att stå landets president nära, han blev presidentens rådgivare och var den enda person som fritt fick gå in och ut i presidentpalatset.

Nog var det lite märkligt att en svensk stamofficer blev presidentrådgivare och därtill utsedd till expert i en främmande lands försvarsmakt. Han fick också ikläda sig guatemalisk uniform, utnämndes till Captan da Fragata och fick av presidenten en fin orden, Merito Militar.

Rumenius har berättat att tiden i Guatemala på ett lite underligt sätt blev avgörande för hans senare författarskap. Han hade insjuknat i malaria och hamnat på sjukhus. I en säng intill låg en gammal militär och för honom berättade Rumenius om västgötarnas krigiska historia och fick då uppmaningen att skriva om det. Och det gjorde han även om det dröjde en del år efter Guatemala-äventyret innan den första boken kom ut.

Efter sin hemkomst från Guatemala var Rumenius i många år anställd som sjöofficer i Karlskrona. Han återgick sedan till handelsflottan och det var under de många resorna i oceanfart som han började skriva böcker. Den första, ”I låga ryttartorpet”, kom ut 1972 och sedan blev det en rad romaner, alla med verklighetsbakgrund, i såväl strid som fred.

Därefter kom en mycket uppmärksammad historisk skildring från Rumenius. Sedan han grävt fram 32 rullor över regementet Wästgöta Ryttare ur krigsarkivet kunde han i boken ”Wästgöta Ryttare i 30-åriga kriget” presentera namnen och adresserna på 1.034 västgötabönder som drog ut i krig 1630 – ett helt kavalleriregemente. 

Rumenius skrev inte bara böcker, han översatte också ett stort historiskt verk från engelskan om Karl XII. Han deltog med liv och lust i samhällsdebatten i de västsvenska medierna och han var också en mycket anlitad föredragshållare. Vid ett par tillfällen var han ”hemma i Gärdhem” och höll föredrag hos hembygdsföreningen.

I Gärdhemsbygden 2006 finns berättelsen ”Barndomsminnen från Fåstorp”, skriven av John Rumenius syster Edit ”Dittan” Fredriksson.

I Gärdhemsbygden 2013 finns berättelsen ”Från Gärdhem till Nordamerika ”, om de tre Augustarna i Nordamerika, en av dem Olof August, John Rumenius far. 


 

Mer info om John Rumenius finns att läsa nedan. 
Text: Maria Lindskog

John Rumenius 

John föddes den 21 november 1911 på gården Fåstorp här i Gärdhem, John har en tvillingsyster, Emma. Hans storasyster Olny Margareta föddes 1909. Deras föräldrar är Olle August Olofsson och Anna Beata Svantesdotter.

Sommaren 1914 förlorar John sin mor Anna Beata och fadern Olle August gifter om sig senare med Elin Ullholm och John får ytterligare två syskon 1917, tvillingarna Olof Einar och Karl Herman. Karl Herman avlider redan 15 dagar efter födseln.  År 1922 föds lillasyster Edith.

Johns morfar berättade historier då han seglade briggar som skeppstimmerman och det var väl då det såddes ett frö hos John, att en dag få ett liv till sjöss. Johns dåvarande lärare, Sander Dahlström i folkskolan föreslår att han skall ansöka till Skeppsgosseskolan i Marstrand, trots faders tveksamhet så skickar John in sin ansökan och han blir antagen 1927.

Troligen ville fadern att John skulle fara till Seattle, USA och ta arbete hos sin farbror som ägde skog och sågverk där. Men detta ville inte John utan han ”vill vara hemma i Sverige”.

Det dröjde innan John fick beskedet från Skeppsgosseskolan, det dröjde så pass att John trodde att de kommit bort på vägen. Men så äntligen kom beskedet, att han skulle infinna sig för prövning och där fanns också biljetterna som skulle ta honom till Marstrand.

Den 26 oktober 1927 skrivs han in i inflyttningsboken för Marstrand och börjar sitt liv till sjöss. Han blir inskriven på 5:e kompaniets skeppsgossar. Nu följde en veckas utfrågningar och prov innan han äntligen stod där i sina blå byxor och bussarong, blåkrage, en liten mössa med ankare och en svart halsduk knuten med råbandsknop. Inflyttning ombord på den gamla korvetten Norrköping skedde samma dag som han fick sin uniform.             

Skeppsgossekårens syften var att från tidig ålder fostra goda sjömän för långvarig tjänst inom flottan.

Tre år senare är han skriven i Stockholm på Skeppsholmen och det är nu namnet Rumenius nämns första gången.

Våren 1937 fick han ut sin sjökaptensexamen från Sjöbefälsskolan i Härnösand, han seglade under sommaren i handelsflottan och blev på hösten samma år reservkadett. I oktober 1939 var Rumenius med från beredskapens första dag fram till dess sista dag.

1959 köpte den guatemalanska staten den svenska minsveparen HMS Snapphanen. I den svenska flottans ögon hade Snapphanen sett sina bästa dagar, men för den guatemalanska presidentens svärson, skotten Ian Munn, var minsveparen ett fynd.

Rumenius var reservofficer i svensk flottan och lärare i Örlogsberga när han av den guatemalanska presidentens svärson Munn blev erbjuden platsen som chef för den guatemalanska expeditionen.

Munn behövde nu en besättning som kunde hjälpa till att segla ner fartyget och hjälpa till att öppna en sjökrigsskola i Guatemala. Rumenius skrev på ett kontrakt på 13 månader, bestämde sin lön själv och värvade en besättning på 17 man på en vecka.

Under våren 1959 rustades Snapphanen upp och byggdes om för tropiska förhållanden. Den 10 juni 1959 döptes Snapphanen om till José Francisco Barrundia, (efter en guatemalansk general), vid Djurgården, i Stockholm och vid denna ceremoni närvarade dottern till Guatemalas president.

Därefter påbörjades seglatsen. Den 24 september 1959 anlände man till Guatemala och inledde utbildningen av landets första flottister och sjöofficerare. Under åtta månader byggde svenskarna upp skolan och när uppdraget var slutfört, sommaren 1960 tog guatemalanerna över.

Han ser tillbaka på livet inom sjömanskåren med alla utflykter och äventyr som han fick ta del av – från första sommarens turer i Baltiska havet till andra årets seglingar i Medelhavet och på Atlanten på fartyget Chapman.

1939 gifter han sig med Gulli Alice Margareta, som är bördig från Algutsboda, Kalmars län

De får tre söner tillsammans innan de går skilda vägar 1965.

Han gifter om sig med Ingrid Anna Maria, och får ytterligare två barn en flicka och pojke och på 70-talet bosätter de sig i Vänersborg.

John var även författare, han har framförallt ägnat sig åt att skriva om svensk historia. Under frivakterna till sjöss studerar Rumenius historia och författar.

John Rumenius avled den 24 februari 2000 och begravdes här på Gärdhems kyrkogård.

Som du ser har gravstenen ett ankare vilket påminner om hans tid till sjöss och Capitan da Fragata, Guatemala som påminner om hans tid i Guatemala.

Begravda i samma grav:

Olsson, Emma, f. 6/2 1850, d. 12/4 1914

Olsson, Svante, f. 18/1 1845, d. 24/5 1930

Rumenius, John, f. 21/11 1911, d. 24/2 2000

Svantesdotter, Anna Beata, f. 2/12 1879, d. 24/6 1914

Rumenius, Ingrid Anna Maria, f. 11/10 1932, d. 11/4 2018

Källor: 

Tryckta källor och litteratur:
Alle man går till segels!, Rumenius, John
Klart Skepp för minfällning, Rumenius, John
GT 1983

Elektroniska källor:
Sveriges dödbok 1860-2017 (version 7.21)
Begravda i Sverige 2
Arkivdigital

Gärdhem (P) C:9 (1895-1913) Bild 1790 / sid 171 (AID: v187872.b1790.s171, NAD: SE/GLA/13176)

Marstrand (O) AIIa:4 (1912-1932) Bild 1470 / sid 718 (AID: v234191.b1470.s718, NAD: SE/GLA/13363)

Marstrand (O) B:6 (1914-1933) Bild 880 / sid 84 (AID: v234208.b880.s84, NAD: SE/GLA/13363)

Trollhättan (P) CI:5 (1900-1909) Bild 2630 / sid 258 (AID: v83500.b2630.s258, NAD: SE/GLA/13573)

Gärdhem (P) F:1 (1895-1932) Bild 820 / sid 74 (AID: v187876.b820.s74, NAD: SE/GLA/13176)

Gärdhem (P) F:1 (1895-1932) Bild 920 / sid 84 (AID: v187876.b920.s84, NAD: SE/GLA/13176)

Gärdhem (P) AIIa:1 (1902-1918) Bild 850 / sid 73 (AID: v187825.b850.s73, NAD: SE/GLA/13176)

Gärdhem (P) AIIa:4 (1917-1940) Bild 1350 / sid 121 (AID: v201029.b1350.s121, NAD: SE/GLA/13176)

Trollhättan (P) AIIaa:7 (1903-1908) Bild 550 / sid 49 (AID: v83467.b550.s49, NAD: SE/GLA/13573)

Gärdhem (P) AI:12 (1881-1902) Bild 184 / sid 497 (AID: v43642.b184.s497, NAD: SE/GLA/13176)

Gärdhem (P) F:1 (1895-1932) Bild 1300 / sid 118 (AID: v187876.b1300.s118, NAD: SE/GLA/13176)

Skeppsholm (A, AB) AIIa:46 (1928-1938) Bild 710 / sid 67 (AID: v272802.b710.s67, NAD: SE/SSA/0014)

Sammanställt av Maria Lindskog