Foto: Anders Gustafsson

Viktigt med biologisk mångfald

Nyhet Publicerad

På vissa delar av kyrkogårdarna kommer det i sommar vaja lite längre ängsgräs än vanligt – allt för miljön och den biologiska mångfaldens skull.

Extensiv gravskötsel på våra kyrkogårdar innebär att gräset inte klipps med traditionell gräsklippare, utan gräset tillåts växa och klipps sedan med en slotterbalk. Det slagna gräset tas bort för att inte gödsla marken, på så vis gynnar man den biologiska mångfalden.
– Då blommar växterna och man slår inte av gräset förrän blommorna har blommat ut i slutet av augusti, säger Joachim.
Det gynnar inte bara den biologiska mångfalden utan gör också att man får ner antalet arbetstimmar och bränsle- förbrukning på gräsklippare. Extensiv gravskötsel ska provas i Rödön, Alsen och även mindre ytor i Offerdal, Rönnefors, Föllinge, Laxsjö och Hotagen.

Kommer man inte kunna se gravstenarna längre?
– Det är bara på Rödön där det är ett riktigt gravkvarter, men det är äldre gravar. På de andra gravplatserna är det inte ens inne på kyrkogården, säger Joachim.

Svenska kyrkan har antagit en färd- plan för klimatet där de ska vara helt klimatneutrala till 2030 och det är bara sex år dit.
– Vi kommer köpa vår första batteridrivna åkgräsklippare i sommar, så håller vi på att titta på en batteridriven kisttransportbil och solcellsanläggning, säger Joachim.