Två kvinnor i brudklänningar ser glada på varandra, står framför prästen.
Foto: Ronald Eek

Vigsel och Bröllop

Störst av allt är kärleken!

Tillsammans i kärlek

Alla som vill vigas är välkomna till Carl Johans pastorat, här har allas kärlek lika värde. Vigselakten kan ske var som helst, inne eller ute, men många väljer just en vacker kyrka för att ge akten högtidlighet, allvar och sammanhang.

Hur vill ni gifta er?

En vigsel i kyrkan kan se väldigt olika ut. En del älskar planerandet och vill ha ett storslaget bröllop med extra allt, medan andra blir trötta av bara tanken på servettringar och bordsplacering. Men att säga ”Ja” till varandra måste inte vara så komplicerat. Par som vill gifta sig i kyrkan kan när som helst boka tid, och göra högtidsstunden till sin egen - stort eller nära, glammigt eller enkelt. För de som gillar det spontana har Drop-in vigsel blivit ett populärt alternativ.

Musik, bön och välsignelse

Vigselgudstjänsten består av musik , bön, löften som ni ger varandra och välsignelse som ni får ta emot av Gud. Utifrån dessa delar kan vigseln bli allt från en liten och intim ceremoni, till ett stort och pampigt bröllop.  Tillsammans med prästen formar ni just er vigsel.

Boka vigsel

Du kan boka vigsel i våra kyrkor oavsett var du bor. Gå till Boka vigsel på webben eller kontakta vår reception i Sjömanskyrkan vid Stigbergstorget. 

Telefon: 031–731 92 00
E-post: carljohan.pastorat@svenskakyrkan.se 

Några kyrkor är väldigt populära och måste bokas lång tid i förväg, men de flesta andra har tider närmare inpå. Oavsett om du vill boka tid för ett spontant bröllop med kort varsel eller ett datum längre fram i tiden är du välkommen att boka.

Om minst en av er är medlem i Svenska kyrkan är vigseln gratis.  Är ni inte redan medlemmar är det lätt ordnat och även detta kan receptionen hjälpa er med.  Ansökan om inträde skickas till den församling du bor inom.

Vilken församling tillhör jag?

Om du inte vet vilken församling du tillhör hittar du den enkelt genom att söka på din adress

Närbild på två vigselringar som tillsammans med en blomkvist ligger på en uppslagen bok med rubriken Vigselgudstjänst.

Boka vigsel på webben

Här kan du se lediga tider för vigsel i någon av våra kyrkor i Carl Johans pastorat; Carl Johans kyrkan (just nu stängd för renovering), Högsbo kyrka, Kaverös kyrka, Kungsladugårds kyrka, Masthuggskyrkan, Oscar Fredriks kyrka och S:ta Birgittas kapell. Tiden blir definitivt bokad först när du får en bekräftelse med uppgifter om bokningen via e-post.

Mer om vigsel och bröllop på Svenska kyrkans gemensamma webbsidor

Liten pojke överlämnar ring på bröllop.

Bröllop

Planerar du och din partner att gifta er? I kyrkan får ni ett välsignat bröllop. Vi berättar om vigselgudstjänsten och hur ni bokar präst och kyrka. Och lite tips om annat att tänka på också.

Närbild på två personer med vigselringar som håller hand.

Vigselgudstjänsten

Vigselgudstjänsten utformas i samråd mellan brudparet, prästen och en musiker. Prästen är ytterst ansvarig för vigselgudstjänsten och dess olika moment.

En brudgum trär vigselringen på sin blivande frus finger.

Bröllopet rymmer många symboler

Vid livets stora förändringar använder vi ofta riter och symboler. De har en känslomässig funktion och de hjälper oss att lämna det gamla och kliva in i det nya.

Etikett i kyrkan

Bröllopsdagen är en av de viktigaste dagarna i brudparets liv och kommer att bli ett minne för livet för både dem och gästerna. Lite etikett kan vara bra att känna till.

Vill ni gifta er utomlands?

Ni kan vigas eller bli välsignade (när ni redan gift er borgerligt) i Svenska kyrkan utomlands. Olika regler gäller i olika länder, här får du praktisk information.