Ett dop kan hållas i kyrkan, hemma eller på någon annan plats inom pastoratet. Dopet kostar inget vare sig det sker i vår kyrka eller någon annanstans.
I dopet berättas om Guds kärlek till varje människa och om en gemenskap över hela världen. Döpas kan man när som helst i livet, som barn, ungdom eller vuxen.
Ett dop kan hållas i kyrkan, hemma eller på någon annan plats inom pastoratet. Dopet kostar inget vare sig det sker i vår kyrka eller någon annanstans.
Du kan boka dop i våra kyrkor oavsett var du bor. Gå till boka dop på webben eller kontakta vår reception i Sjömanskyrkan vid Stigbergstorget, antingen via telefon eller e-post.
Om dopkandidat och/eller vårdnadshavare har skyddad identitet måste bokning ske via telefon, informera receptionen under telefonsamtalet om att det förekommer skyddade uppgifter för dopkandidat och/eller vårdnadshavare.
Skulle du vilja att dopet var någon annanstans än i kyrkan är det lättas att kontakta receptionen direkt.
telefon: 031 731 92 00
e-post: carljohan.pastorat@svenskakyrkan.se
Här kan du se vilka lediga tider som finns i kyrkor inom Carl Johans pastorat: Carl Johans kyrka (just nu stängd för renovering), Högsbo kyrka, Kaverös kyrka, Kungsladugårds kyrka, Masthuggskyrkan, Oscar Fredriks kyrka och S:ta Birgittas kapell. Du kan göra en förfrågan om att boka en tid. Först när du fått bekräftelse är tiden definitivt bokad.
När dopet är bokat kommer en präst att kontakta er/dig för dopsamtal. Tillsammans går ni igenom hur dopet går till och väljer psalmer och texter. Du får tillfälle att ställa frågor som du kanske funderar över. Dopsamtalet är ett tillfälle att lära känna varandra, samtala om dopet och livet samt gå igenom dopgudstjänsten tillsammans.
Lokaler för dopkaffe finns att låna i mån av lediga tider. Tala om det vid bokningen av dopet. Dopklänning finns att låna av församlingen om så önskas.
Den som döps blir en del i Guds stora familj – den världsvida kyrkan, som består av alla kristna genom alla tider. När dopet sker i Svenska kyrkan blir den döpta också medlem i just Svenska kyrkan.
Du kan döpa ditt barn även om du själv inte är medlem i Svenska kyrkan. Det enda krav som ställs är att båda vårdnadshavarna – om det finns två – ger sitt medgivande till att barnet döps. Och vid dopet uttrycker du som vårdnadshavare en vilja att barnet döps.
Barn, unga och vuxna är alla lika välkomna att döpas. Du som är vuxen och som vill låta döpa dig är varmt välkommen att kontakta receptionen eller någon av prästerna i pastoratet. Tillsammans kommer ni överens om nästa steg.
Podcast om kyrka, tro, samhälle, populärkultur och kanske lite politik, med Ludvig Lindelöf och Pontus Bäckström.
Foto: Malin Lingnert
Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.
Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.
Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.
Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.
Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?