Till innehållet Till undermeny
Forsa kyrka
Lyssna

Forsa-Högs församling

Välkommen att fira gudstjänst i våra kyrkor. Eller delta i till exempel musik-, barn- och ungdomsgrupper. Forsa-Högs församling i Hälsingland har nära till både havet, Hudiksvall och Dellensjöarna.

Välkommen att kontakta församlingsexpeditionen under vår telefontid på måndagar, onsdagar och torsdagar kl. 10-12. Telefonnummer: 0650-320 33. 

Vi svarar även på andra tider i mån av tid.

Maila till forsa-hogs.forsamling@svenskakyrkan.se

 

 

Följ gärna Forsa-Högs församling på Facebook. Där uppdaterar vi regelbundet om vad som händer i vår församling. 

 

__________________________________________________________________

Från dina händer till där det händer

Varje dag drabbas människor av krig och katastrofer. 300 miljoner lever i djup kris utan det nödvändigaste. Läget är akut – vi måste agera.

Läs mer och ge en gåva

Kyrkovalet - demokrati i kyrkan

Nästa kyrkoval äger rum 8-21 september 2025.

Vill du arbeta i kyrkovalet?

Kyrkovalet är ett stort samverkansprojekt. Tusentals personer hjälper till att genomföra valet. Är du intresserad av att jobba som valförrättare, röstmottagare eller värd?

På andra språk/In other languages

Här finns information om kyrkovalet på andra språk. Information about the election in Church of Sweden translated to several languages. OBS! Uppdatering av översättningarna pågår!

Svenska kyrkan är demokratiskt uppbyggd. Den 8–21 september 2025 är det kyrkoval. Om du fyllt 16 år och är medlem i Svenska kyrkan kan du påverka kyrkan genom din röst.

Du gör tre val 

I kyrkovalet kan du välja till tre nivåer: lokal, regional och nationell.

Lokalt – val till kyrkofullmäktige 

Du väljer till kyrkofullmäktige i den församling eller det pastorat där du bor. Kyrkofullmäktige bestämmer ramarna för den verksamhet som finns nära dig. Till exempel vilken verksamhet församlingen ska ha för barn, unga och äldre, eller hur musiklivet ska se ut. I valet till kyrkofullmäktige använder du vit valsedel.

Regionalt – val till stiftsfullmäktige 

Svenska kyrkan är indelad i 13 stift. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ. Stiftens uppgift är i första hand att stötta församlingarna i deras verksamhet och förvaltning. Ska till exempel en kyrka renoveras kan stiftet bidra med kompetens inom fastighetsområdet. I valet till stiftsfullmäktige använder du rosa valsedel. 

Nationellt – val till kyrkomötet 

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Kyrkomötets 251 ledamöter beslutar om kyrkans gemensamma och övergripande frågor. Det kan röra allt från hur kyrkan ska arbeta med klimatfrågan till vilka psalmer som ska finnas i psalmboken. I valet till kyrkomötet använder du gul valsedel.

Rösta på en nomineringsgrupp 

I kyrkovalet röstar du på nomineringsgrupper. Du kan se vilka grupper och kandidater som ställer upp på svenskakyrkan.se/kyrkoval  

På valsedeln är det tillåtet att göra tre personkryss. 

Så här röstar du 

  • Förtidsröstning är möjligt i hela landet 8–21 september 2025. 
  • Brevröstning med post eller bud – om du inte själv kan ta dig till vallokalen eller om du befinner dig utomlands. 
  • Budröstning – om du ska vara bud åt någon annan hämtar du ett brevröstningspaket på en församlings- eller pastorsexpedition.
  • På valdagen den 21 september 2025 röstar du i den vallokal som står på ditt röstkort. Du får hem röstkortet några veckor före valet.

Viktigt: Ta med ditt id-kort! 

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

Bli medlem

Vad kul att du vill bli medlem i Svenska kyrkan! Här kan du delta i gudstjänster och välja mellan en mängd aktiviteter för att hitta det som passar just dig. Läs om hur du blir medlem.

Anledningar att vara medlem

De flesta kommer ibland i kontakt med Svenska kyrkan. Det kan vara när livet känns som bräckligast eller absolut bäst. Oavsett när ska mötet med kyrkan stärka och ge hopp. Du som medlem gör det möjligt!

Kyrkoavgiften skapar möjligheter

Som medlem i Svenska kyrkan betalar du en medlemsavgift, också kallad kyrkoavgift. Den finansierar den lokala församlingens verksamheter.

Själkänsla

Ibland är livet härligt, ibland känns allt fel. Det är så livet är. Och du är inte ensam om att känna som du känner. Välkommen till en webbplats som särskilt vänder sig till dig som är ung.

Första hjälpen vid hjärtesorg

När en relation som betytt mycket för dig tar slut kan du känna hjärtesorg. Det kan handla om en kärlek, men också om att relationen med till exempel vänner eller familj inte fungerar.

Vårda själen

Att ha hopp, få vara som du är och känna att livet har mening – det får själen att må bra och gör dig rustad för livet. Här kan du stanna upp och reflektera en stund. Eller få stöd när livet känns svårt.

Känslohjälpen med lugnande andning

Känner du att känslorna rusar i panik? Eller är du uppgiven? Här får du råd om vad du kan göra för att stilla själen.

Prata med någon

Bär du på något tungt? Behöver du bolla dina tankar om livet? Att prata och sätta ord på dina känslor hjälper. Det brukar göra det som är tungt lättare att bära. I kyrkan finns alltid någon som lyssnar. Det kostar inget.

Aktiviteter – tillsammans med andra

I kyrkorna firar vi gudstjänst, men det händer så mycket mer. Det finns till exempel ungdomsgrupper, samtalsgrupper, körer och band. Verksamheten ser olika ut på olika platser. Här läser du om ett urval.

Gör en insats

Lär dig nytt och gör samtidigt en insats för andra människor, här hemma eller utomlands.

Be

Skickar du ibland dina tankar till en högre makt? Ber du när du behöver hjälp? Vissa ber till Gud, för andra är det är oklart vem som lyssnar. Vi är många som ber ibland.

Kristen tro

Många tänker att de tror på något – en högre kraft, något större, något kärleksfullt som kanske vakar över oss och som vi kan be till. En del kallar detta för Gud. Kristen tro utgår från att Gud finns och att Gud vill vara med oss människor.

Om Svenska kyrkan

Svenska kyrkan är en kristen kyrka. Det betyder att kyrkan tror på Jesus. Vi tror också att alla människor är värdefulla, precis som de är.

_________________________________________________________________

 

Dataskyddsombud i församlingen: Erika Malmberg.

Kontakt: 072-549 64 34, dataskyddsombud@intechrity.se

Här kan du läsa Forsa-Högs församlings integritetspolicy.