Västerås domkyrkas herrkör

För unga män ca 13-26 år.

Domkyrkans unga manskör med countertenorer, tenorer och basar, bildar fundamentet i den kompletta goss- och herrkören men är också en fristående ensemble. I kören finns en mycket särpräglad ”kompisanda”. Det gör ungdomarna till värdefulla förebilder för de yngre gossarna, samtidigt som kören erbjuder en
miljö där man kan vila och helt vara sig själv en stund.

Herrkören bär stolt både de medeltida ”manskörstraditionerna” och den
nya tidens musik i domkyrkan. Körens arbetssätt gör att unga sångare söker sig till Västerås även från andra landsändar.

Västerås domkyrkas herrkör

UNGDOMSKÖR/VUXENKÖR 

Herrkören är domkyrkans unga manskör, med 24 killar och unga män mellan ca 13 och 25, i stämmorna countertenor, tenor och bas. Kören kan sägas vara den nutida versionen av djäknarna, som var eleverna vid Rudbeckianska gymnasiet (grundat 1624). 
I herrkören läggs stor vikt vid röstvård och -skolning, och musiken sträcker sig från medeltida repertoar till nyskriven – regelbundet komponerad av körens egna sångare och tonsättare! Herrkören sjunger både vid helt egna framföranden och utgör grundstämmorna i ”storkören” då gossar och herrar sjunger tillsammans. Denna klassiska körkombination finns bara på en handfull platser i landet, vilket gör körerna till inspirationskällor och förebilder för både körledare och andra körer. Körresor och utbyten sker regelbundet med andra körer, t.ex framförande i Slottskyrkan på Stockholms slott, eller tillsammans med andra goss- och herrkörer i Uppsala domkyrka. 
Antagning sker genom ett flertal sångsessions med körledaren, då du lär känna och utvecklar din röst.

Dag och tid: Måndagar kl 18-19.30 och onsdagar 17-18.15
Plats: Kyrkbacksgården
Kontakt: Joakim Olsson Kruse, 021-81 46 18. joakim.olssonkruse@svenskakyrkan.se