FAQ - samiskt konfirmationsläger 2025

Här hittar du vanliga frågor och svar om det samiska konfirmationslägret.

Får alla som vill vara med plats på lägret?
Till konfirmationen 2025 finns det max 65 platser. Inom den ramen får man plats i den ordning som man anmäler sig. När kvoten är fylld placeras man automatiskt i en reservlista.

Vi strävar efter att hålla en god kvalité på lägret där förutsättningar ges för att varje ungdom att bli sedd, lyssnad på, få känna trygghet och få utrymme att växa som individ, i sin samiska identitet och i tro. För att säkra dessa värden genomför vi kontinuerlig utbildning för ledare, finns samisk kompetens i styrgrupp och arbetsgrupp och ett tak på antal platser till lägret.

Vad kostar det att konfirmeras på Samisk konfirmation?
Deltagaravgiften 2025 är 5000:- . Deltagaravgiften motsvarar i princip kosten för ungdomen under hela lägret. Övriga kostnader står Svenska kyrkan för. Anmälan är bindande först när bekräftelseavgift är betald så du riskerar inget ekonomiskt genom att anmäla dig nu. Deltagaravgiften delas upp på två st fakturor, en i november och en i februari. Inbetald deltagaravgift återbetalas ej.

Bra att veta är att du kan kontakta din hemförsamling och höra om det finns möjlighet att få bidrag till egenkostnaden. Det är olika hur församlingar gör och Luleå stift har inte möjlighet att påverka detta. Varje svenskkyrklig församling bidrar med en intern clearingavgift för alla konfirmerade ungdomar om 10 000kr, den avgiften behöver ni inte söka.

Om man hoppar av konfirmationen får man tillbaka pengarna då?
När man betalat in en bekräftelseavgift så betalas den inte tillbaka vid avhopp. Efter den sista inbetalningen betalas pengarna tillbaka enbart mot uppvisande av läkarintyg. Så det är viktigt att du som blivande konfirmand och din förälder är överens att du vill delta på läger.

När egenavgiften är betald, är det annat som kostar?
Det som kan tillkomma är kostnad för resor till och från förläger och läger/konfirmation, eventuellt boende och mat för familjen under konfirmationsdagarna. De flesta väljer att bära kolt på konfirmationsgudstjänsten. Kanske kan du låna inom familjen om du inte har en egen.

Vi är bosatta i Norge, kan jag konfirmeras på Samisk konfirmation i Sverige då?
Ja, du kan vara med, men visst vet du att Samisk konfirmation finns i Norge också? Vill du ändå delta i Svenska Sápmi/Sábme/Sábmie/Saepmie så kan det innebära att din egenkostnad blir högre. Är du medlem i Svenska kyrkan eller Svenska kyrkan i utlandet så är din egenkostnad samma som för övriga, om inte så blir det betydligt högre.

Kan jag konfirmera mig både med mina kompisar hemma i min kyrka och på Samisk konfirmation?
Vill du delta i församlingens konfirmandarbete berättar du att du också ska gå på Samisk konfirmation och har en dialog med ledarna. Om församlingen bedömer att det är möjligt med församlingens eget upplägg och du själv vill vara med i båda är det inget hinder. Det är brukligt att man endast konfirmeras på en konfirmationsgudstjänst.

Min mormor är same. Varken jag eller mina föräldrar kan samiska. Är jag för lite same för att vara med på den samiska konfirmationen?
Att vara same har med släktskap och kultur att göra, så oavsett om du har haft daglig tillgång till samiska traditioner eller inte känner till något om samisk kultur och traditioner är du lika välkommen. Samisk konfirmation passar bra både för dig som är stark i din samiska identitet och för dig som känner till att du har samiska rötter och önskar förstärka din kontakt med den samiska kulturen.

Jag är inte döpt, spelar det någon roll?
Du kan anmäla dig till konfirmationen och påbörja din konfirmationstid. För att bli konfirmerad måste man vara medlem i Svenska kyrkan, eller i en annan evangelisk luthersk kyrka, samt döpt. Dopet kan ske före eller under konfirmationstiden. Ni kan själva kontakta er hemförsamling och boka ett dop alternativ kontaktar konfirmandprästen er och samtalar om när ni tycker att det passar att dopet ska ske.

Jag tror inte på Gud, kan jag vara med i alla fall?
Du kan absolut vara med. Om man har en tro, inte har någon tro eller är nyfiken att lära sig mer om tro så går det lika bra när man börjar sin konfirmationstid. Det är en tid att få lära och växa i dopet och tron, här ryms alla funderingar och frågor. Konfirmation är ett gammalt ord för att bekräfta, säga ja till dopet - vilket sker i den avslutande konfirmationsgudstjänsten. Under resten av konfirmationstiden får du alltså kunskap och stöd för din egen resa på trons väg. På samiskt konfirmationsläger lyfter vi samiska uttryck för kristen tro och samisk andlighet.

Varför ska man gå på gudstjänster?
Det ingår i konfirmationstiden. Du får lära känna Svenska kyrkan där du bor. På gudstjänsten kan du få erfarenheter som du kanske inte får någon annanstans. Gå gärna tillsammans med en familjemedlem så du får sällskap. Om du inte är van kan det kännas ovant, men förhoppningsvis kan du känna igen dig i gudstjänstens mönster efter ett tag och känna en vilsamhet och trygghet i gudstjänsten.

Vad får man, eller vad ingår när man är med i samiska konfirmationen?
Du får en unik upplevelse, nya vänner från hela Sápmi/Sábme/Sábmie/Saepmie och ledare som är där för dig. Sen ingår naturligtvis kost, logi och mycket mer!

Boende under läger och under konfirmationshelgen?
Under lägret så bor du tillsammans med andra i flerbäddsrum, 2–3 i varje rum är vanligast. Lägret erbjuder god mat, fin miljö och närhet till bad dit vi går tillsammans vissa bestämda tider. Är ni tillresande under konfirmationsdagarna så behöver familjen boka eget boende, och räkna in att er konfirmand sover med er natten före konfirmationsgudstjänsten.

Efter konfirmationsgudstjänsten
När konfirmanderna kommer ut ur kyrkan vill de säga ”hej då” till varandra och även möta familj, släkt och vänner. Vi hoppas kunna erbjuda kaffe med hjälp av lokala krafter, men annars uppmuntrar vi er att gärna ta med en fikakorg och slå er ner och mingla med varandra. Sedan är det fritt för alla att åka vidare och kanske ordna festmiddag hemma eller på en annan mötesplats.