Regnbågscafé

Öppet café för oss unga och unga vuxna i alla regnbågens färger. Hit kan du som är ung hbtqi+-person komma för trevligt häng och fika i en trygg miljö. Kanske dyker det ibland upp någon spännande gäst. Kom och var precis som du är.

VÅREN 2024

Plats: Viksängskyrkan/Arken
Tid: Kl 17-20, 7 april, 5 maj och 9 juni
Kontakt: Klas Thuresson Eliasson, 021-81 46 52, klas.eliasson@svenskakyrkan.se

Med regnbågens alla färger

För oss är det en självklarhet att stå upp och verka för ett samhälle där alla människor får vara precis som de vill vara och mötas med respekt. I Västerås finns därför till exempel regnbågskonfa och särskilda gudstjänster - Gudstjänst i regnbågens alla färger.

Därför tycker vi att Pride är viktigt


Caroline Kyhlbäck, präst i domkyrkan, samordnar vårt deltagande i Pride. Här berättar hon om varför vi tycker att det är så viktigt för kyrkan att vara med på Pride och ordna en Regnbågsmässa. 

Vad är Regnbågsmässa?

Regnbågsmässan är en gudstjänst med nattvard där vi firar och tackar för mångfalden i Guds skapelse. Regnbågsmässan har låga trösklar och innehåller mycket musik, så att även den som inte är van gudstjänstdeltagare ska känna sig hemma.

Caroline Khylbäck, präst i domkyrkan, svarar på frågor om Pride. Foto: Henrik Mill

Varför firar vi Regnbågsmässa?

Vi firar Regnbågsmässa för att Guds kärlek gäller oss alla, oavsett vem vi är, var vi kommer ifrån, vilken sexuell läggning eller könsidentitet vi har. I Västerås domkyrka firar vi Regnbågsmässa en gång om året som en del av Västerås Pride.

Vad är Prideparaden?

Prideparaden är en glädjefylld och färgglad manifestation av kärlek och frihet, samt en demonstration för allas rätt att älska den man vill.

Varför går vi med i Prideparaden?

Svenska kyrkan stödjer HBTQ-rörelsens arbete för lika behandling och rättigheter för HBTQ-personer, både här i Sverige och utomlands. Svenska kyrkan går med i Prideparaden eftersom vi vill visa att det kristna kärleksbudskapet gäller alla människor, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet.

 Varför väljer vi att ha drop in-vigslar just den här dagen?

Att ha drop-in vigslar är ett sätt att göra Västerås domkyrka tillgänglig för den som vill ha ett kyrkbröllop under lite enklare former. Det är naturligt att ha drop-in vigslar under Pride, eftersom Pride är en festival som handlar om kärlek. I Svenska kyrkan tror vi på en Gud som välsignar kärleken både mellan man och kvinna och mellan samkönade par.