Mosaik Västerås stadsbibliotek
Foto: Pia Letalick Rinaldi

Ytterligare fakta om Stadsbiblioteket

Västerås stadsbibliotek är en modernistisk pärla, ett samhällets öppna rum och en inspirerande mötesplats för alla. Byggnaden, invigd 1956, är ren i sin utformning och ritades av stadsarkitekt Sven Ahlbom – samme arkitekt som skapade Rudbeckianska skolans så kallade Hallskola, samt stadshuset.

Dörr med intarsiaarbete
Dörr med intarsiaarbete Foto: Pia Letalick Rinaldi

En trappa upp kan du beundra ett av Sveriges finaste biblioteksrum med en vacker muralmålning och se hur den tidstypiska konsten genomsyrar hela byggnaden, både inomhus och på fasaden. Kännetecknande för modernismen är detta samspel mellan konst och arkitektur. [

Det vi idag kallar för Stiftsbiblioteket har sina rötter i det medeltida domkyrkobiblioteket och Rudbeckius gymnasiebibliotek. Det finns krigsbyten, böcker, handskrifter och noter från 1400-talet och framåt. Samlingarna innehåller cirka 45 000 böcker och 70 hyllmeter handskrifter inklusive Rudbeckius berömda upp och nedvända världskarta (bild). De förvaras i klimatanpassade magasin och ett urval är utställda i Raritetskabinettet på fackbiblioteket. 

Biskop Rudbeckius insåg att en bra skola behövde ett välförsett bibliotek. Därför donerades många värdefulla böcker till biblioteket som växte sig allt större. Sveriges första tryckta bibliotekskatalog producerades i tryckeriet 1640 och listar dessa böcker. De flesta finns kvar idag och står uppställda i ungefär samma ordning som i det gamla gymnasiebiblioteket.

Stiftsbiblioteket har varit placerat på olika ställen genom tiderna: i Domkyrkan, i konsistoriehuset där Café Malin ligger idag och på Rudbeckianska gymnasiet. 1955 flyttade böckerna så in i det nybyggda Stifts- och landsbiblioteket och är idag en del av Västerås stadsbibliotek. Är du intresserad att se mer är du välkommen in på en visning av våra unika samlingar!