Foto: Övertorneå församling

Kyrkoherden om arbetet efter branden av Hietaniemi kyrka

Nyhet Publicerad

Det har snart gått ett halvår sedan Hietaniemi kyrka brann ner och processen efter branden har varit i gång i stort sett sedan dess.

Hur har halvåret efter branden varit?
– Det har varit ett intensivt och tungt halvår. Som församling har vi ju inte bara branden att bearbeta och hantera, allt annan i verksamheterna ska också löpa på som vanligt. Att Svenska kyrkan drabbades av ett cyberangrepp gjorde inte heller saken lättare. Men trots att tillvaron efter branden känts tung, känns det som att vi varit burna av ljus och hopp ändå, säger kyrkoherde Heli Pruikkonen.  

Var skulle du säga att församlingen befinner sig i processen efter branden?
– Tiden som gått efter branden med bearbetning och hantering börjar nu komma in i en ny fas, säger Heli. 

Ett exempel som Heli nämner är kyrkorådets möte med den stödgrupp av ideella som bildats i Hietaniemi efter branden. Mötet ägde rum i Hietaniemi Kyrkstuga i slutet av januari. 

– Det var ett givande och förutsättningslöst möte. Stödgruppen gav sina tankar och önskemål kring byggnad och plats och Kyrkorådet informerade om var i processen församlingen finns och just nu och att det tagits ett beslut om viljeinriktning inför framtiden i Hietaniemi, att viljan är att det blir en ändamålsenlig byggnad för församlingsverksamhet på platsen. I grunden finns fyra pelare som kyrkan står på, att fira gudstjänst, samt bedriva undervisning, diakoni och mission, säger Heli Pruikkonen.

Hur ser den närmaste tiden ut?
– Den närmaste tiden kommer att handla om att få värderingar av inventarier färdiga och när snön har försvunnit påbörja saneringsarbetet på själva brandplatsen, och att framöver börja fatta beslut om framtiden, säger Heli Pruikkonen.

Finns det någon församlingsverksamhet i Hietaniemi nu? 
– Församlingen har en fin liten stuga ”Kyrkstugan” där vi firar gudstjänst/mässa var tredje söndag. Vi har även en hel del barnverksamhet i stugan under veckorna. Det känns roligt och viktigt att i alla fall viss församlingsverksamhet kan fortsätta i Hietaniemi. Kyrkliga handlingar (dop, vigslar och begravningar) sker i Övertorneå kyrka, men det finns inget som hindrar att man skulle kunna fira ett och annat dop i kyrkstugan, då dopfunten blev räddad ur lågornas rov, säger kyrkoherde Heli Pruikkonen.

Hietaniemi kyrka, branden och arbetet vidare

Kyrkan och klockstapeln brann ner natten den 26 september 2023. Hietaniemi kyrka var en kyrka i socknens södra delar. Den intilliggande Kyrkstugan används nu som tillfällig gudstjänstlokal i Hietaniemi.