Foto: Arkiv/Pär Nordlund/Andréas Lindström

Kyrkan och de intellektuella

Thomas Idergard, SJ, kyrkoherde i S:t Lars katolska församling i Uppsala, Ulrika Knutson, kulturjournalist, Ola Sigurdson, professor i systematisk teologi vid Universitetet i Oslo, Hans Ulfvebrand, tidigare domprost i Stockholms stift. Samtalet leds av Carl-Reinhold Bråkenhielm, professor emeritus. Söndag 1 september kl. 13.00–14.30, Storkyrkosalen.

Relationen mellan tro och förnuft har en lång historia. I vissa sammanhang ställs religiös tro mot förnuft och intellektuell analys. I andra sammanhang anses förnuft och vetenskap snarare vara något som fördjupar tron, och att det finns ett dynamiskt samspel mellan dessa båda. Hur märker vi av detta i vår tid? Hur ser kyrkans närvaro ut i det offentliga, intellektuella och kulturella samtalet? Vilken syn på bildning förmedlar kyrkan? Hur närvarande är den intellektuella reflektionen i kyrkan, t.ex. i gudstjänsten?
     
I Vad är teologi? (2022) finner författaren Ola Sigurdson få tecken på att någon avancerad reflektion med teologiska förtecken äger rum i Svenska kyrkan i dag. 

I en recension av boken framhålls: Det är mot den bakgrunden så glädjande att Katedralakademin framträder som en av de ganska få platser där det avancerade intellektuella samtalet odlas, bildningen till fromma.

MEDVERKANDE
Thomas Idergard, SJ, kyrkoherde i S:t Lars katolska församling i Uppsala 
Ulrika Knutson, kulturjournalist 
Ola Sigurdson, professor i systematisk teologi vid Universitetet i Oslo 
Hans Ulfvebrand, tidigare domprost i Stockholms stift

Samtalet leds av Carl-Reinhold Bråkenhielm, professor emeritus

Kyrkan och de intellektuella

Söndag 1 september kl. 13.00–14.30 Storkyrkosalen