En man står och pratar inför publik.
Foto: Mikael Bergström

Kyrkogårdsteater med kulturhistoria och gestaltade livsöden

Kyrkogården är en viloplats för de döda. Men också en plats fylld av kulturhistoria och enskilda livsöden. Några av dem fick en publik på omkring 300 personer ta del av onsdag kväll 7 augusti, vid en kyrkogårdsvandring med teater på Slottskyrkogården i centrala Jönköping.

Plötsligt dök de upp, Yngve Hamrin, den konservative chefredaktör för Jönköpings-Posten, Gustav Andersson, den välkände fotografen som bland annat skildrade arbetarfamiljernas sociala liv, Sonja Wigert, skådespelare och senare tysk spion, gift med den Jönköpingsbördige regissören och manusförfattaren Torsten Flodén, eller Ida Ljungqvist, kvinnan som gav namn till Idas skola och park och som födde elva barn i sitt äktenskap med Knut Ottonin, bland annat ägare av Munksjö pappersbruk.

Skådespelare gestaltar

Kyrkogårdsvandringar är en tradition för Svenska kyrkan Jönköping. Årets två vandringar är dessutom utökade med små teaterföreställningar. Skådespelare från Vulkanteatern dyker upp under vandringens gång och gestaltar utvalda personer och beskriver deras livsgärning. Först ut var Anders Collberg, den bildsköne skådespelaren som kom till Jönköping, smittad av kolera i Göteborg, spred den i Jönköping och själv insjuknade och dog i Jönköping i augusti 1834.

–         Jättetrevlig vandring och teater. Bra att de inte bara berättar om de högsta i samhället utan om vanliga människor, tyckte Jörgen Olsson från Taberg, en av alla besökare.

Evialla inledde med konsert

Det var en ljum sommarkväll när åskådarna först bänkade sig framför Slottskapellets trappa för att lyssna på musikgruppen Evialla.

–         Ja i kväll är vi faktiskt med alla sju, förklarade musikern Kerstin Lindberg.

Sedan startade rundvandringen under ledning av Lennart Angselius, tidigare kyrkogårdschef och rutinerad guide i Jönköpingsmiljön, samt Benny Andersson, kyrkogårdstekniker på Svenska kyrkan Jönköping.

Det blev en vandring med många berättelser, anekdoter och historik om både personer, byggnader och Jönköping, men också information om allt det arbete som sker på Jönköpings församlings kyrkogårdar. Kyrkogårdsförvaltningens personal på Slottskyrkogården fanns förstås också på plats och serverade bland annat fika i halvtid.

–         Fantastiskt att få vara med på en sådan här kväll. Vi är väldigt nöjda med vår insats och hela inramningen blev en härlig kväll, tycker Stefan Lillieberg, ledare för Vulkanteatern och producent för kvällens teaterinslag.

Benny Andersson, kyrkogårdstekniker och arrangör, var nöjd med intresset och kvällen:

–         Jag är jättenöjd med hur bra allt flöt, bland annat tack vare vår personal på Slottskyrkogården som lagt ner stort jobb på detta. Det blev en otrolig kväll där det kom omkring 300 personer. Vi vill visa upp våra kyrkogårdar som de gröna oaser de är, och då tror vi att kyrkogårdsvandringar kan väcka intresse, säger han.

Reportage: Mikael Bergström

Fotnot: Onsdag 14 augusti klockan 18.00 genomförs den andra kyrkogårdsvandringen med teater, denna gång på Dunkehalla kyrkogård.