Kyrkor Kvänum församling
Foto: Vara pastorat

Edsvära kyrka & kyrkogård

Edsvära kyrka och kyrkogård

 

På kyrkplatsen fanns tidigare en stenkyrka, sannolikt från medeltiden. Denna byggdes om och utökades även under 1700-talet. Dagens stenkyrka uppfördes 1859 efter ritningar av arkitekt Johan Adolf Hawerman. Den består av ett långhus med rakt kor i öster av samma bredd som långhuset. Bakom koret finns en lägre och smalare sakristia. Vid långhusets västra kortsida finns ett smalare torn med en särpräglad lanternin som har en utkragad utsiktsbalkong. Kyrkan har symmetriskt placerade fönster och portar med rundbågsvalv.

En omfattande restaurering genomfördes 1953 efter ritningar av arkitekt Adolf Niklasson, men kyrkan har likväl fått bibehålla större delen av inredningen från 1800-talet.

Äldsta daterade gravvården är krönt med ett kors och rest över Överlanthushollaren Sven J Jonsson f. 1770 -  d.1854 familjegrav.

Det som skiljer denna kyrkogård från övriga är avsaknaden av gravvårdar över kyrkoherdar men andra förtroendeposter inom kyrkan finns representerade. Här finns däremot blandade titlar som handlande, lantbrevbärare, polisman och soldater vid sidan av de många som drivit jordbruk i denna bördiga bygd. Kvinnor fick i allmänhet bara egna gravvårdar om de var förmögna. Två exempel finns här enkefru CH Andersson 1812-1883 och Marie Louise Almgren Fläderbom 1826-1887.

Fornlämningar finns i form av gravfält. En hällkista vid en omgivande hög skadades i uppförandet av dagens kyrka.  Fynd inuti graven består bland annat av lerkrus, flintdolkar och bärnstenspärlor. En runsten kallad Härlingstorpsstenen med otydlig skrift tros blivit rest under 1000-talet.

Arkitekter

Johan Adolf Hawerman har också ritat kyrkorna i Norra Vånga och Skarstad 

Adolf Niklasson se Levene kyrka