Foto: Agneta Larsson (bakgrund), Rickard L Eriksson (biskop Johan)

Örebro kyrkogårdsförvaltning är nu miljödiplomerad och har fått märkningen Regnbågsnyckeln

Nyhet Publicerad Ändrad

Örebro kyrkogårdsförvaltning har som en del av Örebro pastorat blivit miljödiplomerat och fått märkningen Regnbågsnyckeln för genomgången utbildning och arbete med inkludering, öppenhet och HBTQI+.

Miljö och miljödiplomering

Örebro kyrkogårdsförvaltning vill ta vårt ansvar för miljö och hållbarhet och en del i den strävan är att ha en tydlig färdväg, utbilda all personal och alla förtroendevalda samt att bli miljödiplomerade. Örebro pastorat blev den 26 mars 2023 maj miljödiplomerade enligt fas ett, efter godkänd extern granskning. Intyget är giltigt i två år.

Miljödiplom Örebro pastorat 2023
Miljödiplom Örebro pastorat 2023

Förvaltningen och Örebro pastorat har under flera år sett över hur vi kan förändra våra verksamheter och sättet att arbeta, så att de blir mer miljömässigt hållbart. 

Miljödiplomering handlar om att arbeta på ett systematiskt och strukturerat sätt med miljö- och hållbarhetsfrågor. För att bli diplomerad måste en organisation uppfylla vissa kriterier och nå vissa mål.

Svenska kyrkans miljödiplomering påminner om andra miljöledningssystem med nulägesbeskrivningar, mål och planer för hur målen ska nås och följas upp. En skillnad är dock att det även innehåller sociala perspektiv. Social hållbarhet handlar till exempel om hur vi skapar ett mer jämlikt samhälle, där människor känner förtroende och tillit till varandra och där alla har möjlighet att vara delaktiga och bli hörda.

 

Inkludering, öppenhet och HBTQI+

Regnbågsnyckel 2023 - Längbro kyrkogård

Kyrkogårdsförvaltningen i Örebro pastorat har genomgått Regnbågsnyckelns samtliga steg och tagit fram mångfaldsvisioner för verksamheten. Den 26 mars 2023 tilldelades vi därför Regnbågsnyckeln för vårt arbete med inkludering, öppenhet och HBTQI+.

(HBTQI är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter samt intersexpersoner. Pluset har lagts till för att inkludera alla olika identiteter, uttryck och läggningar.)

Örebro kyrkogårdsförvaltning

Kyrkogårdsförvaltningen i Örebro pastorat

Adress: Storgatan 27, 703 63, Örebro

Telefon: 019-15 45 60, måndag-onsdag klockan 9-12 och 13-14:30 och torsdag–fredag klockan 9–12.

E-post: orebro.kyrkogardsforvaltning@svenskakyrkan.se
E-post gravskötselbeställningar: orebro.gravskotsel@svenskakyrkan.se

Krematoriet: Mäster Olofs-, Befrielsens-, Hoppets- och Stillhetens kapell samt tre minnesstundsrum
Adress: Kyrkogårdsvägen 4, 703 75 Örebro
Telefon: 019-15 45 95

Kyrkogårdschef
Daniel Kullman, 019-15 46 28

Driftchefer
Maria Gustavsson, 019-15 45 65
Susanna Pajula, 019-15 45 71
Bo Fritzson, 019-15 45 42