Någon knyter ett vitt band runt en vit urna på en kyrkogård.
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Urngravsättning

En urna gravsätts efter begravningen. En urna måste gravsättas inom ett år.

Gravsättning av urna kan ske på olika sätt. I de flesta fall brukar gravsättningen ske i närvaro av de närmast anhöriga, då vanligtvis en vaktmästare finns behjälplig. Man kan också välja att ha med präst som medverkar. Eller så kan man be vår personal utföra gravsättningen utan några anhöriga närvarande.

När urna finns på församlingsexpeditionen kontaktas närmast anhörig med brev för att boka tid för gravsättning. Bokning sker genom telefon eller e-post med församlingsexpeditionen. Våra tider för gravsättning är varierande och vi försöker i möjligaste mån att tillgodose anhörigas önskemål. 

Anhöriga bestämmer själva om ni vill träffas inne i kyrkan för att hämta urnan eller om ni träffas vid gravplatsen.

Vår personal ser till att gravplatsen är iordninggjord inför gravsättningen.

Anhöriga kan, i samråd med vaktmästare, själva sänka urnan (urnan är alltid försedd med band som används när man sänder den) och/eller fyllla igen gravplatsen. Man kan också säga några ord eller sjunga något.

Beställning av hämtning av urna för gravsättning på annan kyrkogård eller vid spridning

Om gravsättning ska ske på en annan kyrkogård behöver man boka tid för hämtning av urna. Detta ska göras till församlingsexpeditionen.

Viktigt att veta är att man inte får förvara urnan i hemmet eller hos begravningsbyrån och därför ska urnan hämtas samma dag som gravsättningen ska ske. Det finns undantag, t.ex. kan urnan hämtas tidigare om församlingen på gravsättningsorten tar hand om förvaringen.

Beställning för hämtning av urna kan antingen göras av anhöriga eller av begravningsbyrån. Urnan hämtas på församlingsexpeditionen.