Foto: Emma Dahlbäck

Samiskt konfirmationsläger 2025

Buerie båeteme! Buerest båhtieme! Bures Boathin! Buoris boathem! Burist båhtem! Välkommen till samiskt konfirmationsläger 2025! Kul att du vill veta mer om det samiska konfirmationslägret!

För vem?
Samisk konfirmation och konfirmationsläger erbjuds till dig som är same, har en egen samisk identitet (svag eller stark, läs mer i FAQ), är född 2010 och/eller slutar årskurs 8 vårterminen 2025. Lägret tar emot ungdomar boende i hela Sverige. I mån av plats erbjuds lägret även samiska ungdomar från andra länder.

Datum för lägret
Lägret startar tisdag 10 juni och pågår till måndag 23 juni. Konfirmationsdag tisdag 24 juni.

Samisk konfirmationshögtid brukar arrangeras helgen efter midsommar. På grund av Samiska kyrkodagar 27-29 juni 2025 i Alta som roterar i Sápmi och arrangeras vart fjärde år är detta inte möjligt år 2025. Därför behöver den samiska konfirmationen i Sábmie tidigareläggas detta år. En annan aspekt är att också testa hur det fungerar att tidigarelägga lägret så att konfirmationen kanske hinner äga rum innan kalvmärkningarna börjar. Läs mer om beslutet här (pdf)

Konfirmationsdag
Tisdag 24 juni 2025.

Plats för lägret
Så här långt är platsen preliminärt Saxnäsgården, Saxnäs. 

Förläger
Förläger arrangeras någon av helgerna vecka 11, 12 eller 13 (2025). Vilken helg som blir aktuell för dig beror på var du befinner dig. Förlägren kommer att ha en geografisk spriding inom Saempie. Mer information kring förlägren får du framöver när du anmält dig. 

Information
Fortlöpande information skickas främst via e-post till dig som anmält dig och till dina vårdnadshavare. Se därför till att vid anmälan fylla i alla de e-postadresser som önskar information.

Intyg för ledighet från skola
En del skolor i Sverige får sommarlov först 10-13 juni 2025. Du behöver sannolikt göra en ledighetsansökan till din skola. Här hittar du mer information (Underlag för ledighetsansökan.pdf) 

Anmälan

Anmälan öppnar den 27 augusti kl 12:00 och är öppen till den 27 september 2024. Anmälan efter 27 september hamnar i en reservlista. Mer information om anmälan kommer här den 27 augusti.  

Läs mer om kriterierna för reservlistan här (pdf).

Kostnad
Deltagaravgift 5000 kronor. 

FAQ - samiskt konfirmationsläger 2025

Här hittar du vanliga frågor och svar om det samiska konfirmationslägret.

Lägerledning

  • Sofia Strinnholm, stiftsadjunkt och samordnare för samiskt konfirmationsläger.
  • Nils-Johan Labba, lägerchef.
  • Jon Falk, stiftspedagog med delvis ansvar för samiskt konfirmationsläger.

Slutrapport för samiskt konfirmationsläger

2023 pausade Luleå stift det samiska konfirmationslägret och startade ett utvecklingsarbete. En arbetsgrupp tillsattes och här kan du läsa deras slutrapport (pdf).

Ledarutbildning

Vill du bli ledare för samiska konfirmander?

Vi söker dig som vill vara med som ledare på det samiska konfirmationslägret. Rutinerad eller ny, välkommen att höra av dig!

Konfirmander tränar på sin predikan inför konfirmationsgudstjänsten.

Konfirmation

Du är inte ensam om att fundera över livet. Varje år väljer omkring 30 000 tonåringar att konfirmeras i Svenska kyrkan. Konfirmation handlar om Gud, livet och det du tycker är viktigt.