Foto: Istock

Växjö tillsammans 28/8 2024

Nyhet Publicerad Ändrad

En dag för mångfald, fred och gemenskap.

Dagen i korthet

16.00 Nätverksträff i Domkyrkocentrum.
17.00 Fredsmarsch
18.00 Kulturfest i Linnéparken
20.00 Gospelkonsert med Cinque Cullar and International Peace Troupe i Växjö domkyrka

Kontaktperson Jonas Nilsson, musiker och projektledare

Svenska Kyrkan Växjö i samverkan med Svenska Gospelverkstaden Sydost, IM, Växjö kommun och Sensus.

Mer information om ”Växjö tillsammans”

Häng med på en dag då vi träffas till fest och samlas runt viktiga frågor såsom integration, inkludering, mångfald, fred och gemenskap. Flera organisationer och föreningar samarbetar för att skapa en oförglömlig dag. Förra året genomförde vi Växjö mot rasism på dagen 60 år efter Martin Luther Kings historiska I have a dream-tal i Washington DC. Nu tar vi det ett steg till och introducerar Växjö Tillsammans. Kanske 28/8 blir en årligen återkommande dag då vi samlas för att lära känna varandra över alla gränser.


Svenska kyrkan står som huvudarrangör i nära samarbete med Växjö kommun och flera organisationer och föreningar.

16.00 Föredrag av Maria Bard, påverkansstrateg, i Domkyrkocentrum. Fredsarbete lokalt och globalt

Maria var tidigare Läkarmissionens regionchef för arbetet i Öst- och Centralafrika. Maria har en statsvetarexamen med inriktning freds- och utvecklingsstudier från Linnéuniversitetet. Efter att ha arbetat med ungdoms- integrations- och jämställdhetsfrågor i Växjö har hon gått vidare till en global arena och har en gedigen bakgrund inom svenskt utvecklingssamarbete. Hon har tidigare varit anställd på ACT Svenska kyrkan där hon samordnat policy- och påverkansarbetet för demokratiskt utrymme och mänskliga rättigheter och verkat som regional representant för södra Afrika. Hon har tidigare också koordinerat ECHO och Sidafinansierade humanitära insatser och drivit opinion- och påverkansarbete kring frågor om könsbaserat våld och jämställdhet i Demokratiska Republiken Kongo (DRK) för PMU (Pingstmissionens utvecklingssamarbete). I rollen som sakkunnig till Nobelpristagaren Denis Mukwege följde hon på nära håll den politiska utvecklingen och fredsbyggande insatser samt drev ett effektivt påverkansarbete inom Europeiska unionen och FN-systemet.

17.00 Fredsmarsch

Växjös fyra fredsorganisationer, Svenska freds- och skiljedomsföreningen, Kronoberg för fred och alliansfrihet, Kristna fredsrörelsen och Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, bjuder in till fredsmarsch genom stadens gator. Alla är välkomna till en fredsmarsch där bara vita flaggor vajar i luften och vi vandrar tyst fram i vårt trotsiga hopp för en värld i fred.
Fredsmarschen startar utanför Domkyrkan och inleds av ett tal av Annika Karlsson Ströberg och avslutas i Linnéparken.

18.00 Kulturfest

Linnéparken kommer att sjuda av musik, dans, cirkus från världens alla hörn. Föreningar och organisationer finns på plats och informerar om sin verksamhet. Det kommer att finnas möjlighet att köpa mat, fika, popcorn etc.


Medverkande:
• Raices, chilensk musikgrupp
• Yliana och Mykolai, ukrainsk dans
• Oleksandra, ukrainsk sång 
• Allure Dance Studio        
• Javorai, Teatercirkusgrupp från Costa Rica 
• CCB, boliviansk dansgrupp
• Persisk-afgansk DJ
• Värends dragspelsklubb   
• Växjö City Gospel
• Sång och Dabka (dans) med Ali Kassab

20.00 Konsert i Domkyrkan med Cinque Cullar
and Peace troup från Chicago. 
Fri entré.

Cinque Cullar upptäckte i tidig ålder att han har en unik förmåga att nå ut till människor via sin röst och efter år av träning i berömda Soul Children of Chicago har han bland annat turnerat världen tillsammans men gospellegenden Jessy Dixon.
Cinque är förutom körledare även lärare och brinner för unga människor och att varje individ ska känna sig sedd och tro på sin kapacitet. Att träna unga människor och inspirera den yngre generationen genom gospelmusiken är något som ligger på Cinques hjärta och tillsammans med International Peace Troupe reser han världen runt för att möta unga som gamla och beröra med gospelmusikens budskap. 
Cinque är en uppskattad solist och körledare som gjort många resor till Europa genom åren. 2012 gav Cinque ut skivan Letters to God och 2015 spelade han in skivan Life and Worship - Live in Sweden tillsammans med Solid Gospel från Göteborg. 

INTERNATIONAL PEACE TROUPE
International Peace Troupe består av 15 unga sångare och musiker från Chicago USA som tillsammans med körledaren Cinque Cullar reser världen över för att möta människor, sjunga och sprida gospelmusikens budskap. 
Med gospelmusiken som verktyg vill International Peace Troupe förändra samhället genom att sprida kärlek och ljus genom deras sätt att vara och genom sångernas text och musik. 

Kolla in International Peace Troupe och Cinque Cullar