Till innehållet Till undermeny
Lyssna

Vadstena och Dals församlingar

Svenska kyrkan är en mötesplats och en rastplats. Tillsammans bär vi livets glädje och sorg, hopp och misströstan, tro och tvivel. Vi är en del av den världsvida kyrkan, som sedan århundraden har erfarenhet av Guds närvaro.

Kalender

Ta del av vad som händer i våra kyrkor och församlingshem.

Kontakt

Ring, skriv, messa eller mejla till oss.

Öppettider

Vadstena klosterkyrka är öppen alla dagar året om.

Kyrkor

Våra kyrkobyggnader är fulla av historia. Ändå är de inte museum utan används. Här firas regelbunden gudstjänst, och här äger viktiga händelser i människors liv rum.

Heliga Birgitta

Heliga Birgitta är nog den märkligaste kvinnan i svensk historia - åttabarnsmor, profet, politiker och den första svensk som helgonförklarats av påven.

Livshändelser

Dop, konfirmation, vigsel och begravning.

Nyheter

  1. Församlingsresa

    Publicerad 7 april 2025

    Till Åsens by (bilden) och Gransnäs ungdomsgård

  2. Stilla veckan och påsk

    Publicerad 7 april 2025

    Påsken är kyrkans största helg. Vi firar att Jesus besegrar döden.

  3. Pilgrimsvandring

    Publicerad 24 februari 2025

    Att pilgrimsvandra är att göra både en yttre och en inre vandring. Under vår vandring mediterar vi över texter och delar tankar och funderingar tillsammans.

Musikgudstjänster och konserter

Svenska kyrkan är Sveriges största arrangör av musikarrangemang och bidrar till ett levande kulturliv.

Stilla veckan och påsk

Påsken är kyrkans största helg. Vi firar att Jesus besegrar döden.

Vi söker gravrättsinnehavare

Gravrättsinnehavaren har både rättigheter och skyldigheter. Gravrättsinnehavaren har rätt att bestämma vem som ska gravsättas inom gravplatsen, förse gravplatsen med gravanordning och överlåta gravrätten.

Dop

Dopet är en fest i Guds familj. Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Du behöver inte prestera något, tro på rätt sätt eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som bara är att ta emot.

Konfirmation

Varför händer onda saker i världen? Kan jag alltid vara mig själv? Vad ska jag bli i framtiden? Du är inte ensam om att fundera över livet. Konfirmation handlar om Gud, livet och det du tycker är viktigt.

Vigsel

Bröllop är fest! Ett minne för livet. Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt ger samma legitimitet, men i kyrkan ber vi också om Guds välsignelse över äktenskapet.

Begravning

När en familjemedlem, släkting eller vän dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst då vi överlämnar den som dött till Gud.

Församlingsresa

Till Åsens by (bilden) och Gransnäs ungdomsgård

Lunchmusik

Tisdagar klockan 13.00 i Vadstena klosterkyrka

Gregoriansk sångövning

Gregoriansk sång för alla, fredagar klockan 15.00 i Vadstena klosterkyrka från och med den 24 januari.

Gregorianskt dygn

Gregorianskt dygn i samarbete med Laurentius Petri sällskapet 2-3 maj 2025

Kom och sjung!

Onsdagar varannan vecka fr o m den 5 februari klockan 17.30-19.00 i Vadstena församlingshem.

Stödfika för Livskämpar

Fredagar 3 januari t o m 13 juni klockan 19.00 i Vätternkyrkan.

Församlingsträffen

Måndagar på Pilgrimscentrum från och med den 20 januari.

Tankar om självmord

Livet är svårt och livet är sårbart. Ibland känns det meningslöst, mörkt och hopplöst – som att Gud har övergivit oss. Det kan väcka tankar på självmord.

Våld i nära relationer

Är ditt hem inte en trygg plats? Om du upplever fysiskt eller psykiskt våld, eller andra hotfulla situationer, kan du behöva akut hjälp eller få samtala med någon som hjälper dig vidare.

Stöd efter sexuella övergrepp

Ingen har rätt att utnyttja dig för att tillfredsställa egna känslomässiga behov. Om du har blivit utsatt för ett övergrepp i ett kyrkligt sammanhang kan du få stöd från någon av våra kontaktpersoner. De finns över hela landet.

Kyrkovalet - demokrati i kyrkan

Nästa kyrkoval äger rum 8-21 september 2025.

Vill du arbeta i kyrkovalet?

Kyrkovalet är ett stort samverkansprojekt. Tusentals personer hjälper till att genomföra valet. Är du intresserad av att jobba som valförrättare, röstmottagare eller värd?

På andra språk/In other languages

Här finns information om kyrkovalet på andra språk. Information about the election in Church of Sweden translated to several languages. OBS! Uppdatering av översättningarna pågår!

Svenska kyrkan är demokratiskt uppbyggd. Den 8–21 september 2025 är det kyrkoval. Om du fyllt 16 år och är medlem i Svenska kyrkan kan du påverka kyrkan genom din röst.

Du gör tre val 

I kyrkovalet kan du välja till tre nivåer: lokal, regional och nationell.

Lokalt – val till kyrkofullmäktige 

Du väljer till kyrkofullmäktige i den församling eller det pastorat där du bor. Kyrkofullmäktige bestämmer ramarna för den verksamhet som finns nära dig. Till exempel vilken verksamhet församlingen ska ha för barn, unga och äldre, eller hur musiklivet ska se ut. I valet till kyrkofullmäktige använder du vit valsedel.

Regionalt – val till stiftsfullmäktige 

Svenska kyrkan är indelad i 13 stift. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ. Stiftens uppgift är i första hand att stötta församlingarna i deras verksamhet och förvaltning. Ska till exempel en kyrka renoveras kan stiftet bidra med kompetens inom fastighetsområdet. I valet till stiftsfullmäktige använder du rosa valsedel. 

Nationellt – val till kyrkomötet 

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Kyrkomötets 251 ledamöter beslutar om kyrkans gemensamma och övergripande frågor. Det kan röra allt från hur kyrkan ska arbeta med klimatfrågan till vilka psalmer som ska finnas i psalmboken. I valet till kyrkomötet använder du gul valsedel.

Rösta på en nomineringsgrupp 

I kyrkovalet röstar du på nomineringsgrupper. Du kan se vilka grupper och kandidater som ställer upp på svenskakyrkan.se/kyrkoval  

På valsedeln är det tillåtet att göra tre personkryss. 

Så här röstar du 

  • Förtidsröstning är möjligt i hela landet 8–21 september 2025. 
  • Brevröstning med post eller bud – om du inte själv kan ta dig till vallokalen eller om du befinner dig utomlands. 
  • Budröstning – om du ska vara bud åt någon annan hämtar du ett brevröstningspaket på en församlings- eller pastorsexpedition.
  • På valdagen den 21 september 2025 röstar du i den vallokal som står på ditt röstkort. Du får hem röstkortet några veckor före valet.

Viktigt: Ta med ditt id-kort! 

Kyrkomusiker 100%

Välkommen att söka tjänsten som kyrkomusiker (A-nivå) i Vadstena och Dals församlingar.

Babysång - kryp och sjung

Välkomna alla 0-3-åringar med syskon och föräldrar att sjunga och äta frukost tillsammans!

Från dina händer till där det händer

Varje dag drabbas människor av krig och katastrofer. 300 miljoner lever i djup kris utan det nödvändigaste. Läget är akut – vi måste agera.

Läs mer och ge en gåva

Diakoni

Diakoni är kyrkans uppdrag att med respekt möta människor i utsatta livssituationer. I församlingen har diakonen ett särskilt ansvar för att möta människor med kärlek och omsorg.

Tankar inför helgen

"Vad är en hörnsten? Vad används den till och varför liknas Jesus vid en hörnsten? Inför helgen har jag fastnat för användningen av orden “hörnsten” i Bibeln." Läs prästens tankar inför helgen på Svenska kyrkans bloggportal.

Hjärtligt tack!

...alla ni 5000 medlemmar i Vadstena och Dal som gör det möjligt.

Svenska kyrkan - en kraft att räkna med

Svenska kyrkan är Sveriges största medlemsorganisation. De flesta som lever i vårt land kommer någon gång i kontakt med Svenska kyrkan och känner till något av allt kyrkan är och gör, men kyrkan är ändå mer än många tror. 

Medlemskap

Har du funderingar kring medlemskap i Svenska kyrkan?

Stöd i sorgen

I kyrkan kan du dela sorgen med någon som lyssnar och förstår.

Gravskötsel

En välskött begravningsplats är för många människor en plats som ger ro och tillfälle till eftertanke.

Förändringar av våra fastigheter

Under 2024 pågår arbeten i Klosterkyrkans brödrakor

Vänförsamling

Vadstena pastorat har en vänförsamling i Tavullia i nordöstra Italien.

Med andra kyrkor och religioner

Svenska kyrkan samtalar med andra kyrkor i Sverige och världen, och med människor av annan tro. Läs mer om ekumenik – kyrkor som samarbetar – och religionsdialog.

Act Svenska kyrkan agerar för Ukraina

Kriget i Ukraina drabbar många. Läget är akut! Behoven är stora och fortsätter att öka. Våra lokala partner finns på plats och stöttar befolkningen. Humanitära insatser pågår och fler förbereds. Din gåva behövs!

Be en bön för fred

På bönewebben kan du tända ett ljus eller be en digital bön för fred.

Kristen tro

Vill du veta mer om kristen tro? Här kan du läsa om vad Svenska kyrkan står för. Du kan också få näring till dina egna tankar om kristen tro.

Samtal om de stora frågorna

Författarsamtalen från Svenska kyrkans Se människan-scen på Bokmässan kretsar kring livsfrågor, tro, vår samtid och historia. Här hittar du inspelningar - film och podcast - sorterade i tolv olika teman.

Se människan samtal med Erik Åsard

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Erik Åsard om hans bok Med lögnen som vapen. På grund av pandemirestriktioner var bokmässan 2020 helt digital. Scensamtalen är därför inspelade utan publik.

Act Svenska kyrkan

Alla människor har rätt till ett värdigt liv. Därför kämpar Act Svenska kyrkan mot fattigdom, förtryck och orättvisor. Tillsammans med tusentals engagerade, lokala kyrkor och gräsrotsrörelser för vi en kamp för liv.

Ett biskopsbrev om klimatet

Klimatkrisen är både en existentiell och andlig kris. Många känner oro, skuld och ångest. Hur ser vår framtid på jorden ut Nu är tid för hopp och handling.

Be en bön för klimatet

På bönewebben kan du be en bön eller tända ett ljus för klimatet, för vår jord och allt liv, och för kommande generationer och deras möjligheter på jorden.

Act Svenska kyrkans gåvoshop

I Act Svenska kyrkans gåvoshop hittar du meningsfulla presenter som verkligen betyder något. Gåvor som skapar trygghet, jämställdhet och framtidstro.

Be en bön, tänd ett ljus

På bönewebben kan du be en bön eller tända ett ljus. Kanske för en närstående eller någon långt bort. Någon frisk eller någon sjuk. För dig själv eller för någon annan.

Första hjälpen vid sorg

Ingen människa ska behöva vara ensam i sin sorg. Därför har vi samlat konkreta tips som gör det lite lättare för oss som medmänniskor att finnas där för någon som sörjer.

Stöd i sorgen

I kyrkan kan du dela sorgen med någon som lyssnar och förstår.

Allhelgonahelgen

Allhelgona är den tid på året då vi uppmärksammar och minns dem som har lämnat det här livet. Det är en helg då vi påminner oss om att döden finns, och drabbar oss alla. I kyrkan påminns vi också om att det finns hopp om ett liv efter döden.

Hitta gravplatsen

Söker du en särskild gravplats? Här hittar du länkar till sidor där du kan leta vidare efter gravar på olika platser i Sverige.