Närbild på en Rubiks kub med olika religiösa symboler utöver kubens färger.
Lyssna

Med andra kyrkor och religioner

Svenska kyrkan träffar och samarbetar ofta med andra kyrkor. Vi för också dialog med människor av annan tro.

Kyrkor som samarbetar – det är ekumenik

Det finns katoliker, ortodoxa, pingstvänner, lutheraner och många fler. Även om kristenheten är uppdelad i olika kyrkor och samfund, så är de egentligen bara olika delar av den enda världsvida kyrkan. När delarna samtalar och samverkar kallas det för ekumenik.

För de allra första kristna, som levde på Nya testamentets tid, fanns det bara en kyrka, och den bestod av alla de människor som samlades i Jesu efterföljd. 

Under historiens gång har kyrkan delats i olika grenar och samfund, men i början av 1900-talet tog en ekumenisk rörelse fart. Den ville dra samman de olika delarna av kyrkan.

Svenska kyrkan vill vara med i ekumeniska sammanhang, för att samverka och samtala med många, också med dem som tänker olika.

I en kyrkogemenskap är samarbetet tätt

När kristna i olika kyrkor och samfund träffas och kanske har gemensamma aktiviteter, då kallas det ekumenik.

Ibland är kyrkor överens om att de är tillräckligt lika för att dela ännu mer. De kan fira nattvard tillsammans och har samma syn på dopet. En del kan även anställa varandras präster. Då heter det att de har ”kyrkogemenskap”.

Vi samtalar med människor från andra religioner

När människor med olika religion möts och för samtal kallas det för religionsdialog, eller religionsmöte, eller att vi samtalar om interreligiösa frågor. Svenska kyrkan samtalar och samarbetar med andra kyrkor och med företrädare för andra religioner både i Sverige och utomlands. 

Religionen – oavsett vilken – är en viktig kraft i många människors liv. När människor med olika religion väljer att göra saker tillsammans, kan vi gemensamt påverka situationer i Sverige och i världen. Vi kan till exempel gemensamt kämpa mot krig och orättvisor, eller förklara varför vi ska ta ansvar för naturen och skapelsen.

När Svenska kyrkan samarbetar med människor av annan tro, innebär det inte att vi förminskar det som är unikt med vår egen kristna tro.

Interreligiösa frågor är en del av kyrkans ekumeniska uppdrag

 "Utifrån kyrkans tro på Gud som skapande, upprättande och livgivande i hela världen, är den vidare ekumeniska kallelsen att verka för kyrkans enhet, mänsklighetens gemenskap och världens helande, samt att söka Guds tilltal i mötet med varje människa oavsett religiös tradition."

Källa: Kyrkoordningen (14 kap)

Nyheter om Svenska kyrkans ekumeniska och interreligiösa arbete

  1. Ekumeniska året 2025: Ny antologi om Stockholmsmötet 1925

    Publicerad 13 december 2024

    Inför Ekumeniska året 2025 har Sveriges kristna råd tagit fram antologin “Detta är endast en begynnelse – Ekumeniska mötet i Stockholm 1925” för att uppmärksamma och fira Stockholmsmötets hundraårsminne. Ta del av ett kapitel och beställ boken idag.

  2. STI:s direktor ”Vi är här genom hela processen”

    Publicerad 11 december 2024

    Drygt 14 månader har gått sedan kriget mellan Israel och Hamas bröt ut. Anna Hjälm är direktor på Svenska teologiska institutet (STI) i Jerusalem. Trots inställda kurser och en osäker framtid känner hon sig stärkt av att institutets kan hålla öppet och stå till tjänst.

  3. Insikter i arbetet med den ekumeniska översättning av Nya testamentet

    Publicerad 17 november 2024

    Just nu pågår arbetet med den nya ekumeniska översättningen av Nya testamentet för fullt, som ska lanseras 2026. Varför görs det och hur kan den berika det offentliga rummet?

Ekumenik, kyrkogemenskap och samarbete med andra kyrkor

Här beskriver vi organisationer som Svenska kyrkan är med i, de kyrkogemenskaper vi är en del av och de kyrkor vi samtalar med.

Religionsdialog, religionsmöte och interreligiösa sammanhang

Religionsmöten sker dagligen i tvättstugor, skolor och på sjukhus. När människor möts och lär känna varandra, kan fördomar och rädslor bytas mot förståelse och vänskap. Cajsa Sandgren skriver om islam för att kunskap gör världen lite bättre.

Stipendier för studier i ekumenik och religionsdialog

Är du intresserad av att fördjupa dina kunskaper i ekumenik eller religionsdialog? Svenska kyrkan erbjuder flera internationella stipendier.

Svenska kyrkans plattform för ekumenik och interreligiös samverkan

Den 16 december 2020 antog kyrkostyrelsen Svenska kyrkans plattform för ekumenik och interreligiös samverkan.

Skapelsetid 

Från första september till fjärde oktober firar kyrkor och samfund över hela världen Skapelsetid, Season of Creation. Skapelsen och vårt ansvar får fokus i gudstjänster och andakter. Välkommen att delta i våra kyrkor eller digitalt.