Närbild på en kräkla.
Lyssna

Biskopsmötet

Biskopsmötet samlar Svenska kyrkans alla biskopar med ärkebiskopen som ordförande. De tar beslut i teologiska och ekumeniska frågor och skriver biskopsbrev som pekar ut riktningen i aktuella ämnen.

Ärkebiskop står framför en tegelkyrka med två kvinnliga biskopar på var sin sida. Alla bär liturgiska kläder och biskopsstav.

Ärkebiskop Martin Modéus tillsammans med Teresia Derlén, till vänster, som vigdes till biskop i Härnösands stift och Ulrica Fritzson, som vigdes till biskop i Skara stift.

Foto: Magnus Aronson /Ikon

Biskopsbrev

Biskopsbreven behandlar Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära och visar en riktning i viktiga, aktuella ämnen.

Uttalanden av biskopsmötet

Biskoparna gör ibland gemensamma uttalanden. Det kan bero på särskilda händelser i världen, samhället eller kyrkan. Ett uttalande kan också handla om ett angeläget ämne.

Biskoparna delar ansvaret att representera Svenska kyrkan

Biskopsmötet nominerar eller utser ledamöter till olika kyrkliga organ, styrelser och utredningar. Ärkebiskopen inbjuds ofta att delta eller sända en representant till biskopsvigningar i andra kyrkor eller kyrkliga högtider av annat slag. Biskoparna delar på ansvaret att vara Svenska kyrkans representant i den typen av sammanhang.

Ärkebiskopen får ibland frågan om att svara på remisser med anledning av utredningar om kyrkliga frågor, men också om sociala och etiska frågor. När ärkebiskopen skriver sina svar sker det i allmänhet efter samråd i biskopsmötet.

Stiftens biskopar 

Ordförande och sammankallande i biskopsmötet är ärkebiskopen. Förutom ärkebiskop Martin Modéus finns det inom Svenska kyrkan 13 biskopar, en i varje stift. Läs mer om biskoparnas uppgifter.

Läs mer om de olika biskoparna på stiftens webbplatser:

Biskopsmötets protokoll

Biskopsmötets sammanträden protokollförs. I protokollen kan du läsa vilka frågor som behandlats av biskoparna och ta del av biskopsmötets arbete. Här finns protokollen från 2013 och framåt.