Studera ekumenik
Ekumenik är de kristna kyrkornas arbete för enhet och gemenskap. Genom stipendierna vill Svenska kyrkan öka kompetensen, teoretiskt och praktiskt, inom Svenska kyrkan.
Stipendierna vänder sig till personer som är aktiva inom Svenska kyrkan. Stipendierna gäller främst för studier vid två institut i Schweiz och Frankrike. Men det går också att söka stipendium för ekumeniska studier vid Svenska kyrkans stiftsgårdar eller till andra ekumeniska sammankomster som konferenser eller retreat.
Ekumeniska institutet i Bossey
Ekumeniska institutet i Bossey är Kyrkornas världsråds ekumeniska institut och knutet till universitetet i Genève. Utbildning bedrivs för studenter från hela världen. Svenska kyrkan erbjuder två stipendiater att söka en höstterminskurs vid Bossey:
Complementary Certificate (CC) in Ecumenical Studies/le Certificat complémentaire d'études œcuméniques (September-January) of any given academic year/30 ECTS credits.
Läs mer om kurserna på Kyrkornas Världsråds hemsida.
Här finns information om ansökningsprocessen.
Obs! Sista anmälningsdag är 30 november 2024 för studier höstterminen 2025.
Meddelande om ansökan och önskemål om stipendium skickas till ekumenikhandläggare: lisa.froberg@svenskakyrkan.se Ange rubriken: ”ansökan om ekumeniskt stipendium för studier vid Bossey”, namn, personnummer, adress, e-post, mobilnummer, nuvarande sysselsättning, studierna som stipendiet avser och kostnaden som stipendiet söks för, samt ev. övrigt för kännedom.
Du som söker ska ha grundläggande kunskaper både om Svenska kyrkan och om ekumenik.
Du kan också söka stipendier till ekumeniska utbildningar genom Sveriges Kristna Råd och Lunds Missionssällskap eller de stipendier som beskrivs längre ner på denna sida.
Johan, prästkandidat från Göteborgs stift, som har studerat vid Bossey berättar:
”Det är akademiska studier, jämförbara med på vilken högskola eller vilket universitet som helst. Och samtidigt inte. Det är en sak att läsa om olika kyrkotraditioner, det är en helt annan att fira östortodox gudstjänst, att bo med afrikanska pingstvänner, och att fika med högt uppsatta ledare från Kyrkornas världsråd.
Det är en kanske unik möjlighet att lära känna andra kyrkotraditioner och kulturer på djupet, och att knyta kontakter och få vänner från olika kyrkor, kulturer, och länder. Men det är också ett tillfälle att lära känna sig själv. Jag har aldrig förstått så väl vad det innebär för mig att jag är både svensk och luthersk. På grund av pandemin blev det naturligtvis inte exakt som det var tänkt — inte minst uteblev de flesta av våra planerade studiebesök — men det hindrade oss inte från att lära oss massor eller från att ha väldigt roligt tillsammans!”