Kulturarv och kyrkobyggnader
Våra kyrkobyggnader är fulla av historia, men är inga museer. Här firas regelbundet gudstjänster, och här äger viktiga händelser i människors liv rum. Det är viktigt att kyrkobyggnaden finns där och att den vårdas.
Aktuellt
Utveckla kunskapen om kulturarvet
Fram till och med 28 februari kan du söka kyrkoantikvarisk ersättning för att utveckla kunskapen om det kyrkliga kulturarvet. Svenska kyrkan fördelar en procent av det statliga stödet till projekt inom konservering, hantverk, klimat och miljö, tillgängliggörande och kulturarvsförvaltning.
Besvikelse över regeringens besked om kyrkoantikvarisk ersättning
Den kyrkoantikvariska ersättningen höjs från dagens 460 miljoner till 490 miljoner per år. Det framgick när regeringen i dag presenterade sin budgetproposition för 2025.
Så ser svenska folket på det kyrkliga kulturarvet
Fler än varannan svensk besöker en kyrka någon gång per år som turist och sex av tio har en särskild anknytning till någon eller några kyrkor. Det visar en undersökning som genomförts på uppdrag av Svenska kyrkan.
Att möta förändring - kontrollstation 2024
Under kontrollstationen 2024 får både Svenska kyrkan och staten analysera effekterna av den kyrkoantikvariska ersättningen. Inför det har Svenska kyrkan lämnat en rapport till regeringen som visar att det är angeläget att ersättningen höjs.
Hållbart hantverk - kunskap om material och teknik återerövras genom projekt
Upptäck ditt kulturarv
Upptäck kulturarvet
Hitta till kyrkorna, guidad visningar eller andra aktiviteter, se en film och lär dig mer eller följ Kulturarvet i sociala medier. Här hittar du tips på olika sätt att ta del av det kyrkliga kulturarvet.
Kyrkobyggnaden
Svenska kyrkan har ansvar för kyrkorna och kyrkogårdarna, både som fastigheter och som kulturarv.
Kyrkogården berättar
Det utseende som våra kyrkogårdar och begravningsplatser har idag speglar samhällets syn på död och begravning under flera hundra år. Kyrkogårdarna är som öppna historiska arkiv, dit alla har tillträde.
Om vård och förvaltning av det kyrkliga kulturarvet
Ansvarsfull förvaltning
Svenska kyrkan är en av landets största fastighetsägare. För att bevara och utveckla kulturarvet behöver vi ha både gedigen kunskap och pengar.
Hur används den kyrkoantikvariska ersättningen?
Varje år får Svenska kyrkan kyrkoantikvarisk ersättning från regeringen för att förvalta kyrkomiljöerna. Varje år rapporterar Svenska kyrkan också till kulturdepartementet om hur den kyrkoantikvariska ersättningen användes under året som gått.
Många hänsyn att ta om en kyrka ska säljas
Sedan år 2000 har drygt 100 av Svenska kyrkans kyrkobyggnader sålts, totalt finns cirka 3400.