En mur med taggtråd. En fågel flyger över mörkblå himmel i bakgrunden.
Lyssna

Israel och Palestina

I Israel och Palestina arbetar Svenska kyrkan för dialog mellan kristna, judar och muslimer. Vi arbetar för en rättvis fred mellan parterna, ger långsiktigt stöd och i perioder katastrofhjälp.

Svenska kyrkans biskopar i upprop om Heliga landet

Många europeiska kyrkoledare, däribland Svenska kyrkans biskopar, har undertecknat ett upprop om situationen i det Heliga landet.

Endast på fredlig väg kan konflikten nå en lösning

Svenska kyrkans biskopar uttalar sig med anledning av kriget mellan Hamas och Israel.

Vi vänder inte bort blicken från Gaza

Ärkebiskop Martin Modéus, Svenska kyrkan, manar till en rättvis fred i Gaza.

Svenska kyrkans biskopar ber för fred

Den 24 januari bad biskopsmötet vid sitt möte i Härnösand en bön för fred.

Ge en gåva till Act Svenska kyrkan

Fredsgudstjänst

Den 23 november inbjöd ärkebiskop Martin Modéus till en fredsgudstjänst i Uppsala domkyrka.

Svenska kyrkans biskopar: ”Vi vädjar om fred”

Svenska kyrkans biskopar uttalar sig med anledning av kriget i Gaza och Israel.

Nyheter från Svenska kyrkan om Israel och Palestina

  1. Livsviktiga läkemedel levererade till Gaza

    Publicerad 14 augusti 2024

    Tio månader efter krigets början i Gaza har livsviktiga läkemedel och medicinska förnödenheter äntligen nått fram. Leveransen, som genomfördes av Lutherska världsförbundet och Act Svenska kyrkans partner Augusta Victoria-sjukhuset, mottogs av al Ahli-sjukhuset i Gaza.

  2. Digital solidaritetsresa till Israel och Palestina 7-8 augusti

    Publicerad 9 augusti 2024

    Representanter från Kyrkornas världsråd, ACT-alliansen och Caritas International genomförde en digital solidaritetsresa till Israel och Palestina den 7-8 augusti. Syftet med resan var att ge stöd till svårt utsatta medlemskyrkor och andra samarbetspartner och bidra till ett globalt påverkansarbete för en rättvis, fredlig lösning av konflikten.

  3. Allt annat än en omedelbar vapenvila är ett nederlag för mänskligheten - Uttalande av Erik Lysén gällande situationen i Gaza

    Publicerad 30 maj 2024

    Världens regeringar, inklusive den svenska, har hört nödropen och har vädjat om att den internationella humanitära rätten ska respekteras. Ändå har i praktiken ingenting hänt som kunnat stoppa kriget och dödandet av civila, där merparten är kvinnor och barn.

Svenska kyrkan arbetar på uppmaning av lokala kristna kyrkor och andra samarbetspartner i Palestina, Israel och i Mellanöstern. Vi anser att mänskliga rättigheter och internationell rätt måste utgöra grunden för en fredlig och rättvis lösning av konflikten. Denna hållning bygger på beslut fattade av kyrkostyrelsen och kyrkomötet (PDF, 2 sidor). 

I enlighet med dessa beslut menar Svenska kyrkan att en rättvis fred förutsätter:

  • en tvåstatslösning, Israel och Palestina, som baseras på 1967 års gränser
  • att Israels ockupation av Palestina upphör
  • en återgång till samtal och förhandlingar med utgångspunkt i folkrätten   
  • att båda sidor upphör med allt folkrättsvidrigt våld och säkerställer respekten för de mänskliga rättigheterna. 

Läs även vårt senaste positionspapper (juni 2022) Hållbar fred mellan Israel och Palestina - Position för Svenska kyrkans internationella arbete (pdf, 16 sidor)

Legitima sätt att hindra stöd till ockupationen

Metoder som förhindrar ekonomiskt stöd till ockupationen är legitima vägar att arbeta för fred. En sådan metod kan vara påtryckningar mot företag som har verksamhet i bosättningarna och därmed bidrar till ockupationen. En annan metod kan vara att avstå från att köpa varor som produceras i israeliska bosättningar. 

Emot bojkott - för ursprungsmärkning

Svenska kyrkan är emot en bojkott av Israel inom internationellt erkända gränser. Men vi är för en ursprungsmärkning av varor producerade på ockuperat område.

Ursprungsmärkning gör det möjligt för konsumenter att välja om man vill köpa produkter av det internationellt erkända Israel (1967 års gränser), och att välja bort produkter från bosättningar på ockuperat palestinskt område som är olagliga enligt folkrätten.

I november 2015 fattade EU-kommissionen beslut om att anta särskilda riktlinjer för ursprungsmärkning av varor och produkter från bosättningar på ockuperat palestinskt område. Svenska kyrkan anser att ursprungsmärkning är ett viktigt verktyg för konsumentupplysning. 

Bosättningarna ett hinder för fred     

Svenska kyrkan anser i enlighet med Sveriges regering, EU och FN att bosättningarna inte en legitim del av Israel, och att de utgör ett av de största hindren för en hållbar fred mellan Israel och Palestina.

Läs om de ekonomiska konsekvenser bosättningarna har för det palestinska samhället i rapporten Trading away peace (actalliance.eu). 

Positionspapper - Hållbar fred mellan Israel och Palestina

Positionspappret (juni 2022) uttrycker Svenska kyrkans ställnings­taganden och åtaganden i relation till olika tematiska områden i Israel och Palestina. De vägleder samverkan med samarbetsorganisationer och lägger grunden för policydialog och opinionsbildning i relation till beslutsfattare i Sverige, EU och globalt.

Guds vägar

Guds vägar är ett samtalsdokument som vill ta avstånd från tankemodeller inom kristen tradition som utnyttjats till att legitimera övergrepp mot det judiska folket.

Kairos Palestina – ett rop från våra kristna systrar och bröder

Kairosdokumentet har skrivits av kristna palestinier och berättar om deras utsatthet under ockupation. Sedan det publicerades i december 2009 har det spridits över hela världen och på sina håll blivit en rörelse som tror på och kämpar för fred och rättvisa i Palestina och Israel.

Biskopar uttalar sig mot antisemitism

”Den internationella minnesdagen för förintelsens offer markerar slutet på en av vår tids värsta fasor. Dessa grymheter får aldrig falla i glömska”, skrev Svenska kyrkans biskopar i ett uttalande på förintelsens minnesdag.

Svenska teologiska institutet

Svenska teologiska institutet, STI, är svenska kyrkans teologiska studieinstitut i Jerusalem, med inriktning på religionsteologi, dialog och religionsmöte - särskilt mötet mellan kristendom och judendom. Institutet har också ekumeniska kontakter med kristna ur olika kyrkotraditioner.