I Stockholm 1925 bjuder ärkebiskop Nathan Söderblom in till något som skulle bli ett betydelsefullt avstamp för den moderna ekumeniska rörelsen. Och under kyrkomötet i Nicea, år 325, enades den tidiga kyrkan kring en bekännelse av en gemensam tro som alltjämt bär Kristi kyrka. Dessa båda händelser kommer att högtidlighållas då vi 2025 sätter särskilt ljus på ekumeniken
Tid för Guds fred
Temat vi samlas runt för Ekumeniska året är Tid för Guds fred. I det förenas vi med dem som samlades till Stockholmsmötet 1925. Efter erfarenheterna av första världskrigets fasor stod fredsfrågan i centrum. Fredstemat är inte mindre angeläget i vår tid. Kyrkan är kallad att – tillsammans med alla goda krafter – motverka splittring, polarisering och krig.
Trovärdig och rättvis fred innefattar många dimensioner: fred mellan människor, länder, trosriktningar och religioner, fred med skapelsen och fred med Gud. Det handlar om alla aspekter av det tillstånd av fred och frid som bibeln kallar shalom och som Jesus själv personifierar.
År 2025 högtidlighålls också världen över att det är 1700 år sedan det första ekumeniska kyrkomötet i Nicea år 325 e.Kr. Kejsare Konstantin bjöd då in mellan 250-300 kristna biskopar från hela romerska riket för att diskutera och söka enas i en rad frågor rörande teologi och kyrklig ordning.
Den ekumeniska rörelsens strävan efter kristen enhet har därför alltid varit ett fredsprojekt. Verklig enhet förutsätter en vilja att leva fredligt tillsammans med våra skillnader. I vår pluralistiska kultur handlar det för kyrkan också om att medverka till ett gott interreligiöst samspel där engagemanget för vår plats bästa kan överskrida religionsgränser.
Var med och fira det Ekumeniska året 2025
Firandet består av fyra större händelser under året: