Utöver en årlig rapport till regeringen om hur den kyrkoantikvariska ersättningen använts lämnar Svenska kyrkan vart femte år ifrån sig en utökad kontrollstationsrapport. Kontrollstationen ska ge både staten och Svenska kyrkan tillfälle att analysera måluppfyllelse och effekter av den kyrkoantikvariska ersättningen, men också möjlighet att peka på problem och utvecklingsområden.
Den senaste kontrollstationen inträffade 2024. Inför den lämnade Svenska kyrkan en kontrollstationsrapport till regeringen.
Höjd ersättning allra mest angeläget
Rapporten inför kontrollstation 2024 lyfter fram en rad viktiga punkter som behöver tas på allvar för att Svenska kyrkan ska ha möjlighet att förvalta det kyrkliga kulturarvet enligt överenskommelsen med staten från 2000. Den allra mest angelägna handlar om behovet av höjd ersättning.
I rapporten konstateras att Svenska kyrkan hittills hållit sin del av avtalet medan staten i praktiken sänkt ersättningen trots att omfattningen av ansvaret för kyrkobyggnaderna är oförändrat. Sedan 2010 ligger den kyrkoantikvariska ersättningen på 460 miljoner kronor per år.
Risk för att underhållsskulder växer
Ersättningsnivån har inte följt med andra kostnadsökningar och det skapar nu problem för pastorat och församlingar som av ekonomiska skäl måste fokusera på det absolut mest akuta och låta andra vårdåtgärder vänta vilket riskerar att underhållsskulder växer.
Andra viktiga frågor som lyfts fram i rapporten är till exempel behovet av samsyn mellan myndigheter och Svenska kyrkan kring tillämpningen av kulturmiljölagen. För att uppnå en rimlig och hållbar balans mellan bevarande, användning och utveckling behöver församlingarna få större möjlighet att anpassa kyrkobyggnaderna efter dagens behov av flexibilitet.
Läs delar av rapporten nedan eller ladda ner hela som Pdf.