Psalmsångens historia
Dagens psalmbok kan sägas ha mer än tre tusen år gamla rötter. Som startpunkt räknar vi då det israelitiska folkets vandring ut ur Egypten, undan slaveriet under ledning av Moses. I deras ökentält och senare i Jerusalems tempel blev sång en självklar del av gudstjänsten.
Den judiska gudstjänstens sångsamlingar växte fram under årtusendet före kristendomens födelse. Den mest kända är Psaltaren med sina 150 psalmer.
En tradition som fördes vidare
Psalmsång fördes även vidare inom den tidiga kristna kyrkan. Aposteln Paulus formulerade betydelsen av kyrkans sång och sammanfattade samtidigt församlingarnas repertoar: "Lär och vägled varandra med psalmer, hymner och andlig sång".
Psaltarens psalmer dominerade i den kristna kyrkan fram till 1500-talet. Men redan tidigare började även andra gudstjänstsånger dyka upp. Redan på 700-talet finns tecken på gemensam församlingssång.
Reformationens påverkan
Med 1500-talets reformationsrörelser blev församlingens gemensamma sång allt viktigare, både för identiteten och för nyttan. Medan psaltarsångerna framför allt använts i klostren ville protestantiska reformatorer ge församlingarna större möjlighet till sång. Till att börja med anpassades många psalmer i Psaltaren för en sjungande församling.
Den reformationsrörelse som växte fram kring Martin Luther blev också startskottet för psalmdiktning på svenska och det växte fram många sångsamlingar, både för gudstjänst och hem.
Ord för psalm på olika språk
I många länder fortsatte man att använda begreppet psalm för Psaltarens sånger. För de nya sångerna använde man till exempel det engelska ordet hymn eller det tyska Lied. Men i Sverige kom ordet psalm att stå för både psaltarsånger och nya, friare sånger tänkta för gudstjänst. Därför blev ”psalmbok” i Svenska kyrkan en samlingsterm för alla sånger i psalmboken, oavsett om de var nya eller kom från Psaltaren.
På väg mot en nationell psalmbok
På 1600-talet uppstod ett behov av att skapa en nationell och godkänd psalmbok. Först kom 1695 års psalmbok, därefter följde den wallinska psalmboken 1819. Nästa officiella version kom 1937 och slutligen psalmboken 1986 – Svenska kyrkans för närvarande fastställda psalmbok.