Till innehållet Till undermeny
Psalmböcker på rad
Lyssna

Nya psalmer

I Den svenska psalmboken finns de psalmer och visor som Svenska kyrkans församlingar använder vid gudstjänsterna. Nu pågår ett arbete med att ta fram nya psalmer. Den 14 maj 2025 publiceras ett urval av nya psalmförslag som ska ut på remiss.

Nya psalmer

Den svenska psalmboken betyder mycket för många människor. Mest känd är den för sina sånger, men den innehåller även böner och en sammanfattning av den kristna trosläran.

Kända psalmer – ett urval

Tryggare kan ingen vara, Stilla natt och O store Gud är välkända och folkkära psalmer. Här finner du ett urval av psalmer för olika tillfällen och psalmer som är fria att kopiera till en agenda.

Psalmboken förnyas

Svenska kyrkans nuvarande psalmbok, Den svenska psalmboken, togs i bruk den första advent 1986. Nu pågår arbetet med att se över hur den kan förnyas. Den 14 maj 2025 presenteras ett urval av nya psalmförslag som ska ut på remiss.

Ett första steg har varit att ta in förslag på nya psalmer. Fram till 31 december 2022 kunde den som ville skicka in förslag på nya psalmer. Det kom in närmare 10 000 förslag och av dem publiceras cirka 240 förslag digitalt den 14 maj 2025. Därefter kommer förslagen att gå ut på remiss till ett antal församlingar.

Det andra spåret handlar om en revidering av nuvarande psalmbok. En nyligen genomförd utredning konstaterar att arbetet bör sättas igång. Behovet av en revidering beror på att språk, teologi och andra förutsättningar har förändrats snabbare än vad som tidigare kunnat förutses.

Kyrkostyrelsens arbetsutskott har tagit del av utredningen och bejakat en fortsatt beredning av uppdraget. Nu pågår arbete med förslag på organisation, direktiv och arbetssätt. Kyrkostyrelsen tar ställning till förslaget under våren.

Den formella termen utifrån kyrkomötets beställning är en ”reviderad psalmbok". Men en reviderad psalmbok är i praktiken en ny psalmbok när den tas i bruk.

En reviderad psalmbok innebär justeringar av språk, stil och teologiskt innehåll, och som följd av detta också eventuella musikaliska ändringar, samt att lyfta ut och lyfta in psalmer.Hur många nya psalmer som kan få plats i en reviderad psalmbok är inte bestämt, men ett riktmärke har varit 100 stycken.