Kyrkoherden i Aten pratar med församlingsbor
Lyssna

Verksamhetsberättelse och årsredovisning

Verksamhetsberättelsen, hållbarhetsrapporten och årsredovisningen för Svenska kyrkans nationella nivå ger en inblick i arbetet för ett hållbart samhälle och en hållbar kyrka med fokus på året som gått.

Årsredovisning 2024

Denna årsredovisning handlar om verksamheten på Svenska kyrkans nationella nivå under året 2024 och inkluderar en hållbarhetsrapport. Uppdraget på den nationella nivån är stort och arbetet är därför både brett och omfattande. Redovisningen ger en inblick i verksamheten och enbart en mindre del av allt som kyrkostyrelsen ansvarar för kan lyftas fram.

Årsredovisning 2024 (pdf)

Revisionsberättelse för Svenska kyrkan 2024.

Några delar ur årsredovisningen

Ärkebiskopen om året som gått

Kyrkans uppdrag består, också i tider av förändring. Tydligast tar det sina uttryck i den lokala församlingen. Vi har kunskapen och erfarenheterna, rummen och miljöerna. Vi kan hjälpa människor att mötas och samtala, hitta sig själva och att upptäcka Gud i sina liv.

Här vill jag särskilt lyfta fram den viktiga uppgiften att hjälpa människor att bejaka den tro man har, för som någon sagt: Människor bär på mer tro än vad kyrkan ibland vågar tro. I det uppdraget finns visionen att alla som vill ska känna sig hemma i Svenska kyrkan, och när de känner sig hemma ska det finnas en konkret kyrka att vara hemma i. Vi är inte en kyrka där alla tror likadant. I Svenska kyrkan, folkkyrkan, är det institutionen som bär tron, och det gör kyrkan med kristligt självförtroende och glädje. Den kristna tro som vi fått oss anförtrodda tolkar vi i nuet och vi delar med glädje med oss av den. Alla är välkomna att göra sin resa i liv och tro med den relation till kyrkan som de själva vill ha och har glädje av. En del är jätteaktiva. Någon kommer när gamla pappa ska begravas. Andra när det hänt en katastrof i bygden. Men alla är välkomna.

Något håller på att hända. I samtal med andra kyrkoledare har jag noterat att vi har sett liknande rörelser i olika länder och sammanhang. Det finns ett ökat intresse för andliga frågor. Kyrkans perspektiv efterfrågas, också medialt. I Svenska kyrkan ser vi förskjutningar i medlemsutvecklingen. Tappet minskar samtidigt som inträdena ökar, även om det fortfarande är ett nettotapp. Konfirmandsiffrorna stiger. Människor återupptäcker sin kyrka. Det finns en positiv förväntan på kyrkan. Visst är det för tidigt att säga att detta är trender, men det vore otacksamt att inte glädjas i nuet. Och se det livgivande ljus som vi får förvalta.

Våra samhällen behöver vara trygga miljöer för människor ur olika sammanhang och med olika bakgrund och olika liv. Alla krafter behövs för att bygga social sammanhållning och sätta stopp för destruktiva krafter som antisemitism och islamofobi. Som kyrka måste vi orka se och be, handla utifrån förmåga och samvete, och alltid stå på fredens sida. I våra internationella perspektiv så värnar vi folkrätten, stöder civilsamhället, som våra systerkyrkor och andra trossamfund, för att rädda liv och lindra nöd. Vi fortsätter att skydda och stödja kristna kyrkor och institutioner som ofta är med och bär grundläggande samhällsfunktioner som sjukvård och utbildning. Och, förstås: vi behöver söka sätt att tala med och om varandra som minskar spänningar och löser upp polariseringar. Ibland går det lite grann. Ibland misslyckas vi. Men vi ger inte upp. Jesu ord om att älska våra fiender och be för dem som förföljer oss är inte ord att kasta i ansiktet på andra. De är kraftfulla utmaningar till var och en av oss. Så bygger vi gott för framtiden.

Vi står fasta i bön och tro, i kallelse och uppgift. Våra olika perspektiv är en rikedom, som vi får hjälpa varandra att förvalta så att de blir till välsignelse.

Martin Modéus 
Ärkebiskop i Svenska kyrkan och ordförande i kyrkostyrelsen

Generalsekreteraren om året som gått

När jag skriver dessa rader har jag varit generalsekreterare i Svenska kyrkan i drygt ett halvår. Jag har känt glädje och stolthet från första stund över den viktiga verksamhet Svenska kyrkan har. Det är mycket meningsfullt att som generalsekreterare få bidra i den nationella nivåns uppdrag.

Förtroendet för Svenska kyrkan har ökat de senaste åren enligt de mätningar som årligen genomförs av Medieakademin i Förtroendebarometern, en undersökning som mäter förtroendet för samhällsinstitutioner, enskilda företag och medier. Jag tänker att Svenska kyrkans ökade synlighet genom det offentliga samtalet har betydelse för kännedomen om vad Svenska kyrkan är och gör. Jag tror också att Svenska kyrkan, i tider av osäkerhet och med krig i vårt närområde, bidrar till människors trygghet och hopp. De möten som sker mellan människor i Svenska kyrkan, och som alltid har skett, har nu lyfts fram i ljuset i den tid som är.

Det är i församlingarna det sker och dit kan man komma med sin glädje och sorg, i sin vardag och i stunder när livet inte är som vanligt. Den nationella nivåns arbete ska alltid utföras med siktet att det ska få bäring i församlingarna. Det stöd som utgår ifrån den nationella nivån ska stärka församlingslivet, bidra till kyrkans tydliga roll i det offentliga rummet och som aktör i civilsamhället. Svenska kyrkan har de senaste åren gemensamt tagit de första stegen för en omställning för klimatets skull, påbörjat ett stort antal åtaganden till det samiska folket och vi söker vägar för att säkra det internationella engagemanget så att vi kan hålla det vi lovat till våra globala partners genom Act Svenska kyrkan.

Vi har gemensamma utmaningar och möjligheter i det inomkyrkliga samarbetet. För att det ska bli så bra som möjligt krävs god samverkan, mellan våra nivåer och mellan förtroendevalda, medarbetare och ideellt engagerade. Vi tillhör samma kyrka. Under året har jag sett flera sådana goda samarbeten!

En stor förändring i den nationella nivåns uppdrag är ansvaret för gemensamma funktioner inom it, löneservice och ekonomiservice. Ett intensivt arbete sker för att säkerställa att församlingar ges den service som de behöver – till en rimlig kostnad.

Slutligen vill jag tacka kyrkokansliets medarbetare för allt fint arbete som görs!

Camilla Asp
Generalsekreterare i Svenska kyrkan

Väsentliga händelser i korthet

Årets aktiviteter har på olika sätt främjat trossamfundets ändamål – att levandegöra evangeliet och verka för Guds rike. Här nedan följer några av de mer betydelsefulla händelserna under 2024 och flera beskrivs mer detaljerat i verksamhetsuppföljningen i avsnittet Året som gått i dokumentet som finns publicerat ovan.

Den 23 november 2023 drabbades Svenska kyrkan av ett cyberangrepp som var en bekräftad ransomeware-attack. Angreppet var omfattande och berörde stora delar av Svenska kyrkans it-miljö och verksamhet. Cyberangreppet påverkade verksamheten på kyrkokansliet under början av 2024, men vartefter systemen kunde återställas har verksamheten återgått till det normala. 

I juni 2024 gick den nationella nivåns generalsekreterare Helén Ottosson Lovén i pension och i augusti 2024 tillträdde Camilla Asp som ny generalsekreterare.
Svenska kyrkan har under året beviljats 6 miljoner kronor i statliga bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor till socialt utsatta.

Läs mer om året som gått i Årsredovisning för Svenska kyrkans nationella nivå 2024.

Mer om Svenska kyrkan

Fakta om kyrkan

Låt statistik, ekonomi och historia berätta mer om Svenska kyrkan.

Vårt arbete

Jesus visade hur han vill att vi lever och hur vi ska vara mot varandra och skapelsen. Det är utgångspunkten för Svenska kyrkans arbete idag.