Ansökningsperioden för 2026 pågår mellan första november 2024 och sista februari 2025. Därefter följer beredning och under hösten tar kyrkostyrelsen beslut om vilka projekt som beviljas.
Förstudie eller nytt kunskapsutvecklingsprojekt
Det går att söka kyrkoantikvarisk ersättning, KAE, till förstudier och nya kunskapsutvecklingsprojekt som tillgodoser de kunskapsbehov som tas upp i programmet.
En förstudie ska: syfta till att förbereda ett nytt nationellt kunskapsutvecklingsprojekt inom det kyrkliga kulturarvet och utgå från programmet. En förstudie beviljas högst 200 000 kr. Förstudier ska precis som nya kunskapsutvecklingsprojekt medfinansieras. Förstudien ska vara slutredovisad innan en ny ansökan kan behandlas.
Ett nytt nationellt kunskapsutvecklingsprojekt ska: utgå ifrån kunskaps- och utvecklingsbehov som uppmärksammas i programmet, alternativt som har betydelse och relevans för Svenska kyrkans kulturarvsarbete. Det går att söka för projekt som löper under två år.
Krav för att få ansöka
Behöriga att söka är offentliga institutioner inom stat, landsting eller kommuner , samt universitet och högskolor. Behöriga är även privata och andra organisationer, ideella föreningar och stiftelser. Inom Svenska kyrkan är församlingar och pastorat, samfälligheter, stift och nationella organ behöriga att söka, liksom bolag där Svenska kyrkan äger ett bestämmande inflytande.
Ansökan ska lämnas in av minst två organisationer, varav minst en ska vara en offentlig institution eller organisation, eller en enhet inom Svenska kyrkan. Två privata aktörer kan alltså inte söka ett nationellt projekt på egen hand och inte heller två kyrkliga enheter.
Målsättningen är att de nationella kunskapsutvecklingsprojekten ska bidra till samverkan mellan flera parter som företräder olika organisationer och verksamheter, och att projektets resultat ska tillgängliggöras brett och utan vinstintresse.
Anvisningar och information om ansökan
Här kan du ladda ner information om hur du fyller i ansökan, vilka riktlinjerna är för bedömning av ansökningar och hantering av jäv. Här finns också information om hur vi behandlar dina personuppgifter som sökande.
Villkoren för kyrkoantikvarisk ersättning 2.0 och tillhörande Handbok för kyrkoantikvarisk ersättning 2.0 ger också värdefull information för dig som sökande. Det är villkoren för kyrkoantikvarisk ersättning som reglerar dess användning.
Den kyrkoantikvariska ersättningen kan sökas för ett ramår i taget. Varje ramår har en dispositionstid på två år, från den 1 januari år 1 till den 31 december år 2.
Vid kyrkostyrelsens beslut om fördelningen av kyrkoantikvarisk ersättning till nationella kunskapsutvecklingsprojekt fastställdes utökade villkor för de nationella projekten. Syftet är att effektivisera avtalsprocessen genom att ta fram generella villkor för projektens genomförande. Ta del av dessa nedan.
- Anvisningar för sökande av KAE till nationella kunskapsutvecklingsprojekt (Pdf).
- Riktlinjer och principer för bedömning av ansökningar (Pdf)
- Utökade villkor för nationella kunskapsutvecklingsprojekt finansierade med kyrkoantikvarisk ersättning (Pdf)
- Riktlinjer för hantering av jäv i beredningen (Pdf)
- Information om personuppgiftsbehandling vid ansökan om KAE (Pdf)
- Villkor för kyrkoantikvarisk ersättning 2.0
- Handbok för arbetet med kyrkoantikvarisk ersättning 2.0
Ansökningshandlingar
Sista dag att lämna in ansökan är den 28 februari 2025. Ansökan och budget mejlas till kunskapsutveckling.kulturarv@svenskakyrkan.se. Till e-postadressen går det också bra att mejla frågor. Du kan även ringa kulturarvshandläggare Christina Persson, tfn 018-16 97 17.