Samiska inslag och samisk inspiration i Luleå stifts kyrkomiljöer
(ramår 2024)
I denna förstudie undersöker konstvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet vilka materiella uttryck den samisk kulturen lämnat i kyrkomiljöerna i Luleå stift. Kyrkornas inventarieförteckningar och de regionala museernas samlingar kommer genomsökas efter föremål skapade i en samisk kontext. Det görs sedan kompletterande besök för närmare dokumentationer i ett antal utvalda kyrkor och kapell. En analyserande kunskapsöversikt av allmän relevans kommer att publiceras. Projektet kommer också resultera i att kyrkans inventarieregister Sacer och olika museidatabaser kompletteras med uppgifter.
Mötesplats för kulturarv, lärande, besöksnäring
(ramår 2024)
Detta projekt syftar till att inspirera församlingar att arbeta med kulturarvet mer integrerat i sin verksamhet och att öka kunskapen om kulturarvets roll som pedagogisk resurs för alla delar av den grundläggande uppgiften. Kyrkorummet kan ses som en mötesplats för många intressenter och projektet kommer använda Uppsala domkyrka som utgångspunkt för olika aktiviteter, kunskapsutbyten och dialoger. Projektet vänder sig lika mycket till kyrkan som till besöksnäringen och till den professionella kulturmiljövården. Genom möten mellan professionella, ideella och allmänhet ska perspektiv och metoder utvecklas för att tillgängliggöra det kyrkliga kulturarvet. Under projektet kommer domkyrkan vara plats för både seminarier, filmer och tematiska utställningar där perspektiven lärandemiljö och besöksmål finns med.
Länk till förstudiens rapport
Digitalt tillgängliggörande av kyrkans föremål
(ramår 2022)
Det tekniska beskrivningslexikon över kyrkliga föremål som 2015 utmynnade i publikationen Kyrkans föremål kommer i detta projekt att utvecklas till en digital databas av institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet i samarbete med Svenska kyrkans nationella nivå. Syftet är att öka tillgängligheten och underlätta användningen av beskrivningslexikonet för församlingarna när de ska upprätta samt föra över analoga inventarieförteckningar till det digitala inventarieregistret Sacer. Arbetet innebär också en översyn av befintliga sakord i lexikonet.
Nationell databas över kyrkornas boksamlingar
(ramår 2023)
En ibland styvmoderligt behandlad inventarie i våra kyrkor är de gamla böckerna. I fem olika stiftsprojekt har Skara, Strängnäs, Linköping, Stockholm och Växjö stift inventerat de böcker som finns i församlingarnas kyrkor. De böcker som bedömts vara kulturhistoriskt värdefulla har registrerats i inventarieförteckningen. Kunskapsnivån om denna väsentliga del av det kyrkliga kulturarvet har väsentligt höjts inom hela Svenska kyrkan. I det nationella projekt kommer den databas som redan utvecklats av Linköpings stift och Linköpings universitetsbibliotek att vidareutvecklas och samtliga bokinventeringar infogas i databasen. Projektet kommer också att fastställa en bibliografisk standard som är anpassad till en infrastruktur för digital publicering. Ett viktigt resultat av projektet är att materialet blir lätt tillgängligt för alla som är intresserade, både inom och utanför kyrkan.
Kyrkomusik i Sverige
(ramår 2020)
Bokverket om kyrkomusikens historia i Sverige har försenats och planeras att färdigställas under 2024. Boken ges ut i Vitterhetsakademiens serie och manus granskas av akademiens publiceringskommitté.
Projektets mål är att producera en historisk översikt över kyrkomusikens historia i Sverige från kristnandet till nutid. Projektet leds av institutionen för musikvetenskap vid Uppsala universitet som med hjälp av aktiva forskare, ny forskning inom kyrkomusik och andra aktuella, relaterade projekt ska skapa att samlande verk som har en socialhistorisk ansats. I centrum står spänningsfältet mellan kyrkomusik som kulturellt fenomen och dess religiösa funktion och mening. Svenska kyrkan bidrar med både forskningsmedel och KAE i projektet som i övrigt finansieras av Kungliga Vitterhetsakademin, RAÄ, fonder och egna medel.