Lyssna

Nyhet / Publicerad 9 januari 2018 / Ändrad 5 april 2022

Filmpris och Vertical cinema på filmfestivalen

Den 26 januari öppnar Göteborg Film Festival. Svenska kyrkan delar för sjuttonde gången ut filmpriset Angelos på festivalen och samverkar kring flera seminarier. Årets festival innehåller dessutom unika filmvisningar av Vertical cinema i Masthuggskyrkan.

Göteborg Film Festival öppnar den 26 januari och avslutas den 5 februari. De tio festivaldagarna under Nordens största filmfestival har som vanligt ett fullmatat program. Lär hela programmet hos Göteborg Film Festival. 

Femton filmer är nominerade till Angelos

15 filmer är uttagna i tävlan om Angelos-Svenska kyrkans filmpris 2018, både spelfilmer och dokumentärer.

Nominerade filmer:

  • Euphoria Regi: Lisa Langseth
  • Amatörer Regi: Gabriela Pichler
  • The Deminer Regi: Hogir Hirori, medregissör: Shinwar Kamal
  • Den sommaren Regi: Göran Hugo Olsson
  • En bra vecka för demokratin Regi: Cecilia Björk
  • Jimmie Regi: Jesper Ganslandt
  • Trädgårdsgatan Regi: Olof Spaak
  • Balkan Noir Regi: Drazen Kuljanin
  • Maj Doris Regi: Jon Blåhed
  • Kärlek och vilja Regi: Marcus Carlsson
  • Hjärtat Regi: Fanni Metelius
  • Leva. Älska Regi: Mette AA. Gardell
  • Stronger Than a Bullet Regi: Maryam Ebrahimi
  • Lida Regi: Anna Eborn
  • Innan vintern kommer Regi: Stefan Jarl

Vinnaren presenteras vid filmens första offentliga visning under festivalen. Pristagaren får förutom 50 000 kronor också ta emot den vackra ”Angelos”, en ikon skapad av Erland Forsberg.

Vertical cinema i Masthuggskyrkan

Under årets filmfestival presenteras två unika filmvisningar i Masthuggskyrkan, Vertical cinema, som visas för första gången i Norden. Visningarna genomförs i ett samarbete mellan Göteborg Film Festival och Svenska kyrkan.

-Vertical cinema är ett av de mest intressanta experiment som gjorts i filmvärlden de senaste åren, menar Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival. I över hundra år har filmbilden varit horisontell. Trots den mobila vertikala videorevolutionen visas film på biografer och i tv-apparater fortfarande på samma vis som vid tiden för förra sekelskiftet. Vertical Cinema-projektet ändrar på allt detta.

Genom en specialbyggd projektor där allting lutats 90 grader möjliggörs storslagna bilder som tornar upp sig för åskådaren och utmanar invanda föreställningar om vad en biograf och en filmbild är och kan vara i framtiden. Upplevelsen av filmerna kan bli mycket direkt och intensiv, men rymmer också ett filosofiskt djup, då det bokstavligen ställer vår etablerade västerländska bildkultur på ända.

Mikael Ringlander, projektledare för Kultursamverkan i Svenska kyrkan delar Holmbergs glädje;

 -Jag ser mycket fram emot att Svenska kyrkan är värd för något som inte visats i Norden tidigare. Det är inte varje dag ett nytt filmformat presenteras.  Formen känns som gjord för kyrkorummet.

  • Tid: Onsdag 31 januari
  • Visning 1: 17:30 - 19:30 (paus i mitten)
  • Visning 2: 20:30 - 22:30 (paus i mitten)
  • Plats: Masthuggskyrkan, Storbackegatan 15, Göteborg

Läs mer om visningen av Vertical cinema

Seminiarier

Fokus: Nationalism – ”Att skildra högerextremism”

Högerextremismen är på frammarsch världen över. I sin mest uttalade form leder den till våld, trakasserier och repression. Med utgångspunkt från några filmer ur festivalens huvudfokus Nationalism, diskuterar vi utvecklingen i samhället och hur man kan gå till väga för att närma sig och skildra denna skrämmande rörelse.

I panelen sitter idéhistorikern Sven-Eric Liedman och tre filmare som på olika sätt skildrar högerextremism;  Håvard Bustnes (Golden Dawn Girls), Karol Lindholm (foto och regiassistent Once Upon A Time In November) och Erika Lager, som arbetar med FAS4, en film om hon som rasiferierad stadsbo från Stockholm dokumenterar en SD-styrelsemedlem från Askersund. 

Samtalet leds av Ann Ighe, redaktör för tidskriften Ord&Bild och är ett samarbete mellan Göteborg Film Festival och Svenska kyrkan.

  • Tid:  Måndag 29 januari kl.17.00-17.45
  • Plats: Auktionsverket Kulturarena, Tredje Långgatan 9, 413 03 Göteborg

Fokus Ingmar Bergman 100 år "Rastlös sökare och troende tvivlare: existentiella frågor i filmer av Ingmar Bergman”.

2018 är det 100 år sedan Ingmar Bergman föddes. Det kommer att uppmärksammas världen över. Självfallet uppmärksammas Ingemar Bergman också på Göteborg Film Festival 2018. Ingmar Bergman 100 år blir ett av filmfestivalens tematiska fokus.

Bergman var Göteborg Film Festivals hedersordförande fram till sin död 2007. Han spelade en aktiv roll i festivalen, inte minst i skapandet av festivalens internationella debuttävling, The Ingmar Bergman Competition. Med Bergman Revisited, musikaliska drömspel, seminarier, boksläpp, singalong, fest, Bergmansöndagar och mycket annat inleds Bergmanåret 2018 på Göteborg Film Festival.

Tisdag eftermiddag förvandlas festivalarenan till en bokklubb. Biskop em Caroline Krook presenterar sin bok "Rastlös sökare och troende tvivlare: existentiella frågor i filmer av Ingmar Bergman”och VD:n för Stiftelsen Ingmar Bergman Jan Holmberg sin bok "Författaren Ingmar Bergman”. 

Det blir också läsning ur Ingmar Bergmans egna alster, som den unika ”Arbetsboken 1955-1974”, som nu ges ut för första gången. Arbetsböckerna var små spiralblock i vilka Bergman skrev ner de första utkasten till sina berättelser, och sedan fortsatte anteckna i under hela processen.”Artiklar, essäer, föredrag”, innefattar de flesta av Bergmans icke-skönlitterära texter, flera av dem aldrig tidigare publicerade i ett svenskt sammanhang Dessutom ges "Laterna Magica” ut på nytt.

Samtalet leds av Jannike Åhlund, ordförande för Bergmancenter, Fårö. Det genomförs i samarbete med Svenska kyrkan, Stiftelsen Ingmar Bergman, Norstedts förlag och Verbum.

  • Tid: Tisdag 31 januari kl.15.00-16.30
  • Plats: Auktionsverket Kulturarena, Tredje Långgatan 9, 413 03 Göteborg

I samband med bokpresentationen signerar Caroline Krook sin bok (som finns till försäljning till specialpris.)

Lunch Talk under Filmfestivalen: Stefan Jarl möter Caroline Krook

Stefan Jarl är en av våra stora dokumentärfilmare. Det är nu 50 år sedan Dom kallar oss mods, den första delen i den revolutionerande Modstrilogin. 2013 vann han Svenska kyrkans filmpris för Godheten, som är en betraktelse över de ökande klyftorna i samhället.

På årets festival är Jarl aktuell med en spelfilm Innan vintern kommer. Den ingår i huvudtemat Nationalism och är en berättelse från ett Sverige under ockupation – en film där många av dagens brännande samhällsfrågor sätts i nya perspektiv. Här möter han Caroline Krook, socialt engagerad biskop emerita i Svenska kyrkan, som arbetade som fängelsepräst vid tiden för Modstrilogin. Hon har nyligen kommit ut med boken Rastlös sökare och troende tvivlare : existentiella frågor i filmer av Ingmar Bergman.

Samtalet arrangeras i samarbete mellan Göteborg Film Festival och Svenska kyrkan.

  • Medverkande: Stefan Jarl, Caroline Krook
  • Tid: Onsdag 31 januari kl 12.00-12.45
  • Plats: Auktionsverket Kulturarena, Tredje Långgatan 9, 413 03 Göteborg

Svenska kyrkans filmpris

Varje år delar Svenska kyrkan ut ett pris på 50 000 kronor till en film som håller hög konstnärlig kvalitet, och som på olika sätt lyfter fram existentiella och sociala frågor.

Film som livstolkning

Film utgör en viktig del av samtidskulturen. Svenska kyrkan deltar i samtalet om vår tids livsfrågor genom filmpriser, medverkan på filmfestivaler, och genom filmarbete i församlingarna.