Ingeborg fick en ny livsuppgift efter pensionen

Nyhet Publicerad Ändrad

Ingeborg Ivén åkte till Kenya efter pensionen. Nu är hon 87 år gammal och brinner fortfarande för skolgång och undervisning. Gudmund Erling, mobil präst för Svenska kyrkan i Afrika, har träffat henne.

Att vara präst i den mobila verksamheten i Svenska kyrkan i utlandet innebär ofta en möjlighet att få ta del av berättelser.  Som den Ingeborg Ivén berättar. På besök i hennes lilla hus i en liten by ute på den kenyanska landsbygden får jag under en stund följa med i hennes fascinerande livshistoria. ​

Frågade Gud: Vad vill du med mitt liv?

Efter tidig pensionering från en lärartjänst på skolan i Småland ställde sig Ingeborg frågan om vad som skulle ske härnäst. Med knäppta händer blev det också till en bön - vad vill du Gud med mitt liv?

Svaret hon fick var kanske inte det hon förväntat, och heller inte önskat. Guds uppmaning till henne var klar och tydlig - sälj allt du äger och ägna ditt liv till att hjälpa de som inget har.

Sålde huset och flyttade till Kenya

Motvilligt, och efter en tid av begrundan, tog Ingeborg mod till sig och beslöt att hörsamma Guds vilja. Ägodelar och hus såldes och plötsligt stod Ingeborg beredd att lämna det sammanhang som varit hennes under en lång tid.

I hemförsamlingen utanför Eksjö hade det under en tid pågått ett arbete med att stödja lokala projekt i Kenya, vilket innebar att Ingeborg bestämde sig för att det var dit hennes livsresa skulle fortsätta. Året var 1992 och hon var då 63 å

Har kämpat för skolgång i 25 år

När jag möter Ingeborg har hon hunnit bli 87. I över 25 år har hon utan ersättning undervisat barn runtomkring i Kenya, de sista åren har dock synsvårigheter hindrat henne. Men hon har också hjälpt och stöttat barn och familjer i deras rätt att få del av undervisning och skolgång. 

Bonifas besöker Ingeborg varje dag

I det lilla huset möter jag också Bonifas. Han var 6 år gammal då han första gången mötte Ingeborg. Det är hon som lärt honom engelska. Han berättar att han nyligen fyllt 30 och numera bor i grannbyn.

Varje dag besöker han Ingeborg och hjälper henne med inköp och andra vardagsbestyr. Rullatorn har han lyckats köpa billigt från sjukhuset. 

De oändliga valv som finns i människors inre, och som ibland delas när människor möts, det är ur dessa berättelser som vi också kan få en glimt av det gudomliga.    

Gudmund Erling,
mobil präst i Afrika