Foto: Kristen Lidell

Mässa och högmässa

Mässa och högmässa är olika typer av gudstjänster. Både mässa och högmässa firas regelbundet i församlingarna i Enköpings pastorat.

Mässa

En mässa är en typ av gudstjänst. Skillnaden mellan mässa eller högmässa och andra gudstjänster är att det firas nattvard i mässan.

Mässa firas ofta på vardagar som exempelvis morgon- eller kvällsmässa. Ibland kan den också heta veckomässa. Den kan också firas som temamässa där ett särskilt tema kan gestaltas i sånger och texter. Det finns också något som kallas för högmässa. 

Högmässa

Högmässan är den vanligaste formen för gudstjänst i Svenska kyrkans församlingar. Högmässa kan vara söndagens huvudgudstjänst. I högmässan delas bröd och vin i nattvarden. Vi lyssnar till bibeltexter och predikan som har med söndagens tema och innehåll att göra. Vi sjunger psalmer och ber för oss själva och andra. Högmässan har något fler moment än andra mässor.

Information från Svenska kyrkans nationella sida

En skål med oblat. På kanten av skålen balanserar en bruten oblat.

Fira nattvard

Det var påsk och Jesus visste att han skulle dödas. På kvällen samlade han sina lärjungar till en sista måltid. Den här måltiden påminns vi om varje gång vi firar nattvard.

En kyrka full av besökare.

Olika former av gudstjänster

En gudstjänst är alltid offentlig och du som vill delta är välkommen, precis som den du är. Gudstjänsterna utformas på olika sätt och har olika namn.