Lyssna

Begravning

När en människa som står dig nära dör behöver du ta hand om dig och få tid att sörja. Men kanske är det inte nog med sorgen. Kanske är du den som ansvarar för allt det praktiska kring dödsfallet – att berätta för andra, att beställa en kista och att ordna med begravningen?

Vissa saker omfattar alla – oavsett religiös tillhörighet

Svenska kyrkan har ansvar för mycket av det som rör begravning. Om du vill ordna en kyrklig begravning kontaktar du din församling.  

 

På de flesta platser i landet är det dessutom Svenska kyrkans församlingar som  till exempel tillhandahåller gravplatser och ansvarar för transporten av avlidna. Församlingen kan även hjälpa dig med lokal för begravningsceremoni och minnesstund eftersom de ansvarar för begravningsverksamheten på de flesta orter.

Så är det oavsett om personen hade en tro eller ej och oavsett vilken religion hen eventuellt hörde till. 

Hitta kontaktuppgifter till församlingen

När någon dör

Vem tar hand om kroppen när någon dör? Vilka räknas som närmast anhöriga och vad ska de göra? Här kan du läsa om vad som ska göras när någon dör, och av vem.

Kostnader för en begravning

Kostnaderna för en begravning hämtas ofta från två eller tre olika håll – från begravningsavgiften och dödsboet, samt från kyrkoavgiften om den döda personen var medlem i Svenska kyrkan.

Begravningsavgiften

Begravningsavgiften finansierar begravningsverksamheten. Alla som är folkbokförda i Sverige – oavsett religion – och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst betalar en begravningsavgift via sin skattsedel. Det är begravningsavgiften som finansierar begravningsverksamheten.

Begravningsverksamheten

Begravningsverksamhet kallas det arbete som omfattar begravningsplatser med gravplatser, vissa transporter av stoft, samt kremering. 

Välj grav och gravplats

Jordbegravning eller kremering? Egen grav eller aska som sprids? Om en avliden person inte har lämnat några önskemål efter sig, får de anhöriga välja en bra lösning.

Att ansvara för en grav

En person som var folkbokförd i Sverige innan den avled, har rätt att få begravas på en av våra allmänna begravningsplatser.

Begravning i Svenska kyrkan

Planera en kyrklig begravning

På den här sidan berättar vi steg för steg om hur du kan vara med och planera för begravningsgudstjänsten – och om det som händer före och efter den.

Begravningsgudstjänsten

I begravningsgudstjänsten skapar psalmerna, musiken och orden gemenskap och delaktighet i gudstjänsten. Här hittar du några exempel. Inför begravningsgudstjänsten kan präst och musiker ge ytterligare förslag.

Vett och etikett vid en begravning

Som gäst har du kommit till begravningen för att visa din sorg och respekt för den döda. Tänk på att ta hänsyn till den dödas och de anhörigas önskemål.

Stöd för dig som sörjer eller stöttar någon som sörjer

Om sorgeprocessen

Sorgen är en process – ett tungt och svårt arbete att ta sig igenom. Men det måste göras. Och även om sorgen inte går över, lär vi oss att leva med den.

Stöd i sorgen

Det finns ett liv efter döden – också för dig som blir kvar. I kyrkan kan du dela sorgen med någon som lyssnar och förstår.

Livet efter döden

Vad står det i Bibeln om döden och livet därefter? Prästen Charlotte Frycklund har samlat några av de bibeltexter som förklarar hoppet, uppståndelse och evigt liv.

Ge en minnesgåva

Hedra en älskad med en minesgåva och bidra till en bättre värld.

Beställ minnesblad