En ung kille i fluga och väst sitter med en cello lutad mot sig. Han ler stort.
Foto: Magnus Aronson

Sjödingstipendiat 2023: Isaac Östberg, cello

Nyhet Publicerad

Isaac Östberg är en av 2023 års Sjödingstipendiater. Han spelar cello. Han kommer använda pengarna från stipendiet till att köpa nya stråkar.

Clas-Erik Sjöding var kantor i Tillinge församling. Han brann för musik och testamenterade därför pengar till Enköpings pastorat, för instiftandet av ett stipendium för musikbegåvade barn och unga. Barn och unga upp till och med gymnasieålder med anknytning till Enköping kan söka stipendiet.

Lär känna Isaac Östberg, cello

Isaac Östberg är en av 2023 års Sjödingstipendiater. Han spelar cello. Lär känna honom i intervjun nedan!

Vad kommer ditt musikintresse ifrån? Varför började du spela cello?
Mamma och pappa spelade mycket när vi var barn, det har alltid funnits instrument hemma. Är jag gick i tvåan så tog min musiklärare på skolan med en cello och visade, och då tänkte jag ”jag ska spela cello”. Jag hade inte hört cello förr, det var nåt utöver det vanliga. Då började jag på Kulturskolan i Enköping.

Vad är det bästa med att spela just cello?
Det finns så himla mycket man kan göra med en cello. Kraftig bas, mörka bröliga toner, men också ljusa toner. Man kan spela i f-klav, tenorklav och g-klav.

Vad spelar du helst för typ av musik?
Klassiskt, allt från barock till romans. I barock och Bach finns inget att gömma sig bakom. I romans kan man bröla på, köra vibrato, visa vad man kan.

Hur kändes det när du fick veta att du hade fått Sjödings musikstipendium?
Jag var inte beredd på att få det. Jag tänkte att jag inte hade tillräcklig kyrklig koppling. Men jag har spelat på en massa konserter i kyrkan, så det var värt ett försök. För pengarna ska jag köpa en ny stråke. Eller egentligen två, en konsertstråke och en övningsstråke. Konsertstråken kan man vara lite mer försiktig med då så den håller bättre. Det kommer bli bättre klang med ny stråke, den jag har nu håller mig tillbaka.

Vad är målet med ditt musicerande?
Jag vill bli professionell cellist. Jag vill spela i symfoniorkester. Det är roligast att spela tillsammans med andra, i kvartett, stråkorkester, symfoniorkester.

En stor del av varför jag har kommit så långt är stråkorkestern på Kulturskolan hör i Enköping, och Patrik och Camilla som undervisar. Man får spela i orkester tidigt. Vi har åkt till Irland på utbyte, sen blev det utbyte med Finland, och nu står Tyskland på tur. Jag har också haft många möjligheter i kyrkan. Till exempel så var det häftigt att spela på Förklädd Gud med alla Enköpings körer. Man blir bättre av att spela på konserter, man får öva på att spela när man är nervös. Jag spelar i celloensemblen i Enköping, men pluggar också spetsutbildning på Lilla akademien i Stockholm.

Händer som skriver på tangentbord till datorskärm

Sök Sjödings musikstipendium

Här ansöker du om pengar ur Clas-Erik Sjödings musikstipendiestiftelse. Som sökande måste du ha anknytning till Enköpings kommun och vara i åldern upp till och med sista året på gymnasiet. Den sökande ska i första hand ha engagemang inom Svenska kyrkan.

”Det viktiga är att man kan göra musik.” Gunnel Wahlström om sin vän Clas-Erik Sjöding

Clas-Erik Sjöding brann för musik och testamenterade därför pengar till Enköpings pastorat, för instiftandet av ett stipendium för musikbegåvade barn och unga. Vännen Gunnel Wahlström berättar om Clas-Erik och hans passion för musiken.