14. Skyltning

Skyltmaterial ska tas fram på ett enhetligt sätt som följer ett system.

Det är viktigt att skyltarna får ett enhetligt utseende och att Svenska kyrkans logotyp hanteras på ett korrekt sätt. Använd Svenska kyrkans rutnät och typografibilder.

Utomhus

Vi delar in utomhusskyltar i tre kategorier: fasadskyltar, hänvisande eller informerande skyltar.

Fasadskyltar

Fasadskyltar signalerar ”här finns Svenska kyrkan” och ska synas på långt håll. Den här typen av skyltar består för det mesta av Svenska kyrkans logotyp, med eller utan tillägg.

Hänvisande skyltar

Hänvisande skyltar anger till exempel namn på byggnader, kyrkor, avdelningar och enheter inom Svenska kyrkan. Hänvisande skyltar kan även ange godsmottagning, kyrkogård, kapell och liknande. Informerande skyltar används främst på entrédörrar för att till exempel informera om öppettider eller avdelningar.

Informerande skyltar

Informerande skyltar används främst på entrédörrar för att till exempel informera om öppettider eller avdelningar.

För skyltning inomhus finns det förslag på skyltar som är anpassade till Modulex skyltsystem.

Det är ett enkelt system för att lägga in skyltinformationen som sedan skrivs ut i en skrivare. Om du inte använder Modulex skyltsystem är det enkelt att anpassa exemplen till ett annat system.

Modulex skyltsystem består dels av logotyper och text utskurna ur plastfilm och monterad direkt på plåten, dels av A4- och A3-papper som skrivs ut och placeras i plastfickor.

Fasadskyltar är stora och kostsamma. Dessutom krävs ofta bygglov och tydliga ritningar.

Tänk på att storleken ska vara proportionerlig mot byggnadens fasad. Ta även hänsyn till element i miljön.

Skisserna av skyltarna är ett bra underlag att ge till skylttillverkare och stadsbyggnadskontor.

Logotypens proportioner i fasadskylt.

Förhållandet mellan skyltens längd och tjocklek ska vara 100:1. Om skylten är 100 centimeter bred ska den vara en centimeter tjock.

 Om tjockleken på ordbilden Svenska kyrkan överstiger en centimeter, ska tillägget vara väsentligt tunnare. Tillägget kan ha samma tjocklek som materialet.

Ljussättning av fasadskylten.

Till ordbilden Svenska kyrkan rekommenderas ett vitt ljus som lyser mot fasaden.

En skylt ditmonterad med stift är att föredra. Om skylten sitter på skenor är det viktigt att välja skenor som har en något mörkare färgnyans än fasaden.

Skölden är tillverkad av akrylglas och den har inbyggda ljuskällor som lyser genom akrylglasets front.

Miljövänliga ljuskällor med låg strömförbrukning rekommenderas.

På kyrkor och andra byggnader rekommenderas fasadskyltar i mässing av hög kvalitet och lång livslängd. De är utformade för att synas bra och harmoniera med fasader från olika tidsepoker.

Oavsett om logotypen är med eller utan tillägg, placeras den på samma sätt. Utförande: Plåt: Mässing eller koppar, eventuellt oxiderad. Tjocklek 2–4 mm. Matt yta.

Text och logotype: Graverad eller fräst med 1–2 mm djup, beroende på plåtens tjocklek. Därefter plastfolie i utfräsningen. Skyltens kanter avfasas cirka 3 mm från plåtens kant.

Utförande

Plåt av mässing/koppar, eventuellt oxiderad. Tjocklek 2–4 mm. Matt yta. Graverad/fräst text 1–2 mm djup beroende på godsets tjocklek. Text och sköld är utfrästa med plastfolie nere i utfräsningen. Kanter avfasade cirka 3 mm från plåtens kant.

Logotypstorlek

Logotypens storlek bestämmer marginalen. Se X i illustrationen. Om storleken på logotypen görs större måste även marginalen göras större. För utförlig hantering av logotyp, se kapitlet Logotyp.

Typografi

Stor text med avdelning eller enhet sätts i DM Sans Medium 85/89 pt. Knipningen och mellanrum är -20. Liten text med adress eller hänvisning sätts i DM Sans Regular 57/57 pt. Knipningen är 0. Avståndet mellan den stora och den lilla texten ska vara densamma som versalhöjden i den stora texten. Se Y i illustrationen. För utförlig hantering av text, se kapitlet Typografi.

En bra lösning är att foliera logotypen direkt på ett större fönster, till exempel ett skyltfönster.

En folierad logotypkan också vara tonad. Det är särskilt lämpligt om det redan finns en större skylt på fasaden, eller i kulturellt känsliga miljöer.

Logotypens storlek och placering

Storleken på fönstret styr storleken på logotypen och logotypens placering. Avståndet mellan logotypen och fönstrets vänsterkant ska vara sju procent av fönstrets bredd. Sju procent är detsamma som X. Logotypens storlek ska anpassas så att X är avståndet mellan överkanten på bokstaven a i ordbildens översta rad och nedersta radens baslinje. När logotypen appliceras på flera fönster på samma fasad, ska höjden vara densamma, cirka 90 cm från marken.

Tonad logotyp

När en tonad logotyp används ska den vara enfärgad i en semitransparent vit färg. Storlek och placering ska följa exemplet i bilden till vänster.

Fönster med annan form och storlek

Logotypen har vanligtvis samma mått, oavsett form på fönstret, men om fönstret har en ovanlig storlek kan tio procent av ytans bredd upplevas för stort eller för litet. Då behöver måtten justeras.

Folierad logotyp med tillägg ska vara något mindre än om logotypen hade varit utan tillägg. Detta för att säkerställa att långa namn får plats.

Logotypens storlek och placering

Storleken på fönstret styr storleken på logotypen och logotypens placering. Avståndet mellan logotypen och fönstrets vänsterkant ska vara sju procent av fönstrets bredd. Sju procent är X. Logotypens storlek ska anpassas så att X är avståndet mellan överkanten på bokstaven a i ordbildens översta rad och nedersta radens baslinje. När logotypen appliceras på flera fönster på samma fasad, ska höjden vara densamma, cirka 90 cm från marken.

Tonad logotyp

När en tonad logotyp används ska den vara enfärgad i en semitransparent vit färg. 

Fönster med annan form och storlek

Logotypen har vanligtvis samma mått, oavsett form på fönstret, men om fönstret har en ovanlig storlek kan sju procent av ytans bredd upplevas för stort eller för litet. Då behöver måtten justeras

Till informerande entréskyltar rekommenderas text printad på plastfolie. Det är en enkel, men elegant lösning som kan beställas från de flesta skyltmakare. Marginalerna avser avståndet till skyltens kant, inte avståndet till exempelvis fönstrets kant. Följ Svenska kyrkans regler för typografi, se kapitel 4 Typografi.

Placera logotyp och texter

Skyltens satsyta är 300x300 mm och logotypen är 68,5 mm bred.

A: Logotypen placeras 15 mm nedanför originalets ovankant.
B: Logotypen och texten vänsterställs 15 mm från vänsterkant. 
C: Rubriken placeras 77 mm nedanför skyltens ovankant, oavsett hur många rader rubriken består av.
D: Texten Öppet alla vardagar och texten med öppettider placeras 32 mm nedanför rubrikens sista rad.
E: Texten Här finner du och listan med verksamheter placeras 13 mm nedanför öppettiderna. 
F: Adresstexten placeras 32 mm nedanför listans sista rad

Typsnitt

Satsytan 300x300 mm och logotypen är 68,5 mm bred. 

Rubriken sätts i DM Sans Medium 60/63 pt med knipning -20.

Listorna sätts i DM Sans Regular 22/31 med knipningen 0. Därmed är radavståndet i listorna är 140 procent, till skillnad från vanlig brödtext, som är 120 procent.

Dessa förslag på skyltar inomhus är anpassade till Modulex skyltsystem. Det är ett flexibelt system och skylten kan skrivas ut i vanliga skrivare. Om du inte använder Modulex skyltsystem kan du enkelt att anpassa exemplen till ett annat system. Lägg inte in en logotyp på skylten om det redan finns en logotyp på skylthållaren. Mer om marginaler och hur du bygger upp skyltens layout i kapitlet 5 Layoutsystem.
 

A3

Mått från ovansidans kant:
A: 148 mm 
B: 297 mm
Mått från vänster kant:
C: 15 mm
Stora rubriken sätts i DM Sans Medium 100/105 pt med knipning -20. Lilla rubriken sätts i DM Sans Medium 40/42 pt, med knipning -20. 

A3

Mått från ovansidans kant:
A: 73 mm
B: 148 mm
Mått från vänster kant:
C: 15 mm
Stora rubriken sätts i DM Sans Medium 40/42 pt, med knipning -20. Listorna sätts i DM Sans Regular 25/35 pt med knipning 0. Därmed är radavståndet i listorna 140 procent, till skillnad från vanlig brödtext, som är 120 procent.

A4

Mått från ovansidans kant: 
A: 105 mm
B: 153 mm
C: 169 mm
D: 262 mm
Mått från vänster kant:
E: 10,5 mm
Logotypen är 49 mm bred. 

Rubriken sätts i DM Sans Medium 40/42 pt, med knipning -20. Listan sätts i DM Sans Regular 16/22 med knipning 0. Därmed är radavståndet i listorna 140 procent, till skillnad från vanlig brödtext, som är 120 procent.

Dessa förslag på skyltar inomhus är anpassade till Modulex skyltsystem. Det är ett flexibelt 
system och skylten kan skrivas ut i:

A3

Mått från ovansidans kant: 
A: 35 mm 
B: 232 mm
Mått från vänster kant:
C: 21 mm

Stora rubriken sätts i DM Sans Medium 150/157 pt, med knipning -20. Lilla rubriken sätts i DM Sans Medium 50/52,5 pt, med knipning -20. 

A3

Mått från ovansidans kant: 
A: 35 mm 
B: 232 mm
Mått från vänster kant:
C: 21 mm
D: 21 mm

Rubriken sätts i DM Sans Medium 50/52,5 pt, med knipning -20. Listan är sätts i DM Sans Regular 30/42 pt med knipning 0.

Förslagen visar hur namnskyltar till arbetsrummen kan se ut.

A6 med ett namn

Mått från ovansidans kant: 
A: 33 mm 
B: 45 mm
C: 134 mm
Mått från vänster kant:
C: 7,5 mm

Namn och rumsnummer sätts i DM Sans Medium 27/29 pt, med knipning -20. Arbetsbeskrivning sätts i DM Sans Regular 16/19,2 pt med knipning 0.

A6 med flera namn

Mått från ovansidans kant: 
A: 33 mm 
B: 57 mm
C: 76 mm
D: 99 mm
E: 134 mm
Mått från vänster kant:
C: 7,5 mm

Namn och rumsnummer sätts i DM Sans Medium 27/29 pt, med knipning -20. Arbetsbeskrivning sätts i DM Sans Regular 16/19,2 pt med knipning 0.