Foto: Skara stift

Skog, jord och finansiella placeringar

Skara stift förvaltar tillgångar i skog, jord och finansiella placeringar till ett marknadsvärde av omkring 3,8 miljarder kronor

Skogsegendomarna omfattar omkring 27 000 hektar skogsmark och jordbruksmarken uppgår till omkring 10 000 hektar.

Alla dessa tillgångar utgör en stiftelseliknande egendom som äger sig själv under beteckningen Prästlönetillgångarna i Skara stift. Den förvaltas av stiftets egendomsnämnd. Skogen sköts i egen regi medan lantbruken är utarrenderade. Värdepappersfonden hanteras på kyrkans uppdrag av en utomstående fondförvaltare.

Fältorganisation

För arbetet finns det personal på egendomsavdelningen vid stiftskansliet. Dessutom finns en fältorganisation för skogsbruket, uppdelad på två distrikt. Vid stiftskansliet arbetar sju personer och i skogvaktardistrikten finns sex anställda.

Kostnaderna för förvaltningen av egendom betalas helt med intäkter från verksamheten. Intäkterna från förvaltningen bidrar till finansieringen av kyrkans verksamhet.

Församlingarna i stiftet får utdelning från den årliga vinsten enligt fastställda andelstal. Hälften av vinsten går direkt till församlingarna och hälften betalas till stiftet för stiftets verksamhet och ytterligare bidrag till församlingarna.

Vill du veta mer? Kontakta oss gärna!

Solkraft från ovan

Alla Prästlönetillgångar i Sverige driver just nu ett projekt som heter Storskalig elkraftproduktion från större, effektiva och uthålliga Solkraftsanläggningar genom ökad Kyrklig Samverkan. En del i projektet är kunskapswebinarium om storskaliga solkraftsanläggningar för alla intresserade medarbetare i Svenska kyrkan. Du kan läsa mer om projektet och kommande webinarium här

Avtal tecknat gällande naturreservat i Kållands skärgårdar

Prästlönetillgångarna i Skara stift har nyligen tecknat ett avtal med staten om att stärka skyddet av skog och vattenområden i Kållands skärgårdar. Skyddet omfattar drygt 360 hektar skogsmark.