Foto: Privat

Så här kan du skydda dig mot bedragare

Nyhet Publicerad Ändrad

Bedrägerier riktade mot äldre blir allt vanligare. Säkerhetsrådgivaren Riitta Carnestedt från Säkerhet För Alla vet hur man kan skydda sig. Hon kom till Träffpunkten i Enskede, och till Årsta kyrka 2023 för att dela med sig av sina kunskaper. Den senaste tidens ökning av bedrägerier mot äldre i församlingen gör Riittas kunskaper högaktuella.

Anmälda bedrägeribrott mot äldre och personer med funktionsnedsättning har ökat med mer än 80 procent de senaste tre åren, visar siffror från polisens nationella bedrägericentrum. Det rapporterade Ekot i början av året. Mest ökar antalet bedrägerier genom social manipulation, till exempel när personer lurar till sig uppgifter genom att utge sig för att vara någon de inte är. Ofta är det kriminella nätverk som ligger bakom bedrägerierna, enligt Omni.

Riitta Carnestedt har 23 års erfarenhet av arbete i säkerhetsbranschen. Hon började som säljare av säkerhetssystem som larm och kameraövervakning, men sadlade sedan om och började hjälpa företag och offentlig sektor med upphandling av tekniska säkerhetslösningar. För några år sedan när det pratades väldigt mycket om bedrägerier mot äldre, fick Riitta idén att erbjuda sin hjälp även till privatpersoner.
- De vet oftast inte så mycket om risker som finns eller hur man ska skydda sig, berättar Riitta.

Hon konstaterar att alla sorters bedrägerier har ökat.
-2022 omsattes 5,9 miljarder kronor i bedrägerier i Sverige, det är mer än droghandeln omsatte samma år.
Riitta tror också att bedrägerierna egentligen är fler. 
-Det kan ta 4-5 timmar att komma fram till Polisen. Jag tror egentligen att det är fler som drabbas. Men man orkar inte ringa, det är för påfrestande. 

Många bedragare tar kontakt via telefonen

Många bedragare tar kontakt via telefonen, och antalet telefonbedrägerier har ökat stort i Sverige. 
-2019 utfördes nästan 6 000 telefonbedrägerier, förra året var det uppe över 17 000, konstaterar Riitta. Det är hemska siffror. 
Riitta förklarar att vanliga kortbedrägerier också är vanliga, men att det ofta handlar om mycket större belopp vid telefonbedrägerier. En av Riittas kunder blev av med alla sina pengar på kontot – över 300 000 kr.  Och just äldre personer kan vara ett lätt byte.
-Äldre kan vara mycket ensamma och därför svarar man gärna när någon ringer, upplever hon.

Riitta Carnestedts viktigaste råd för att undvika bedrägerier är att inte svara i telefonen när man inte vet vem som ringer. Och om du får ett ovälkommet samtal – från en försäljare eller en person som ringer av en oklar anledning – lägg på!
- Många har svårt att lägga på luren mitt i ett samtal, men gör det! Telefonförsäljare följer sitt manus vad du än säger, så det är inte synd att lägga på mitt i ett sådant samtal, säger hon bestämt.

Skydda ditt bankkonto

Ett bra tips är också att skydda sina kort med ett skyddskort som gör att ingen kan skimma kortet. Skimning är när någon kopierar uppgifter från någon annans kontokort för att kunna ta ut pengar från dennes konto eller handla saker på kredit. Skyddskort finns att köpa för en billig peng på många ställen. 
Något annat att tänka på är att undvika att koppla upp sig på banken när du befinner dig på en offentlig plats. 
-Man måste vara lite misstänksam och tänka efter vad man gör och var, fastställer hon.

Samtidigt menar Riitta att det är viktigt att lära sig alla funktioner på mobiltelefonen och datorn som har med pengar att göra, så att man inte blir för rädd och avstår från de här funktionerna som ska underlätta vardagen.
- En kvinna vågade inte skaffa Bank-ID för hon var så rädd att något skulle gå fel. Men då hamnar man ju också utanför samhället. Jag tycker att det är sorgligt.

Bedragarna skräms

Bedragarna tar till olika skrämseltaktiker för att lura till sig pengar. 
Ofta låtsas de ringa från ett inkassobolag. De kanske hävdar att du har en obetalad faktura för någonting som du inte har beställt. 
-En man jag talade med blev uppringd om en faktura på 24 000 för hockey-utrustning. Han var 84 år… 
Riitta vet också hur duktiga bedragarna är på att få en att känna att de vill en väl och försöker hjälpa en ur en trasslig situation.  
-De är oerhört slipade. De pratar perfekt svenska och får dig att tro att de bryr sig om och är hjälpsamma, konstaterar hon. 
Skrämsel är en bra taktik för den som vill luras.
- Rädsla får känslorna att ta över och man tänker inte logiskt längre.

Därför är det bra att ha tänkt igenom vad som skulle kunna hända och vad man gör i en sådan situation – till exempel att man lägger på luren!

Källor: Sveriges Radio, Omni, Polisen

Text: Elinor Edvall
Foto: Privat/Åsa Jansdotter

Riitta Carnestedt i Årsta församlingshus. Foto: Åsa Jansdotter