Två män fotograferade ovanifrån sitter i en soffa med varsin tidning.
Lyssna

Vad har hänt i Jönköpings församling?

Har du missat något spännande evenemang? Oroa dig inte - Här har vi samlat reportage från det mesta som hänt inom Jönköpings församling.

Biskopens dag: ”Mission finns i kyrkans DNA”

Vad är egentligen mission? Hur klarar Svenska kyrkan uppdraget att sprida mission och hur påverkas det av ett mångreligiöst samhälle, nu i en tid präglad av oro och splittring? Det är några av frågeställningarna under årets Fortbildningsvecka i Växjö stift, där biskop Fredrik Modéus utvecklade sina tankar kring mission på Biskopens dag.

Tacokväll ger gemenskap på Österängen

Kom till oss på tacokväll! Uppmaningen från Österängskyrkan har gjort succé. En fredagskväll i månaden fylls kyrkan av människor som vill uppleva gemenskap över ett tacosskal med alla tillbehör. En satsning som lockar en blandning av människor, många av dem ovana kyrkobesökare.

Andliga vården i Jönköpings län hyllas

Jönköpings län är en föregångare i den andliga vården genom det sätt som region och kommuner involverar civilsamhället och trossamfunden i sitt arbete. Det anser Myndigheten för stöd till trossamfund när den gjorde ett besök i Jönköping och samlade olika trossamfund till en diskussion.

Hållbar kyrktour lockade med strålande höstväder

Merparten av kyrkorna inom Jönköpings församling ligger på cykelvänligt avstånd. Detta miljömässiga och smidiga sätt att förflytta sig manifesterades lördag 14 september då Jönköpings församling bjöd in till en Kyrktour, att ta sig mellan kyrkorna till fots, med cykel eller buss och samtidigt lära sig mer om församlingens arbete för hållbarhet.

Församlingsgemensam högmässa fyllde Sofiakyrkan

Det blev en mäktig upplevelse för deltagarna när Sofiakyrkan söndag 15 september fylldes med människor som valde att delta i den församlingsgemensamma högmässan, den första någonsin. En procession in och ut ur kyrkan ramade in denna högmässa, fylld av textläsning, psalmer och körsång av både barn och vuxna. Efteråt fortsatte gemenskapen med mingel, korv, fika och barnaktiviteter i Sofia prästgårds park intill.

Kyrkklockans förskola firade 30 år

Kyrkklockans förskola på Söder i Jönköping ställde till med stor fest tisdag 3 september. Med teater, musik, sång, korv och lek firade barn, personal och vårdnadshavare att förskolan fyllde 30 år, hela tiden med Svenska kyrkan som huvudman.

Dags att slå Öster-ängen på Österängen

Strax intill Österängskyrkan, i slänten ned mot Skrämmabäcken, är gräsmattan oklippt. Det lyser vitt av rölleka, gult av kärringtand, blått av knölklocka och rött av skogsklöver. En söndag i slutet av augusti var det dags att ta fram liarna och slå det höga ängsgräset.

Frukostklubben bjuder in till gemenskap

Varje fredagsmorgon samlas Frukostklubben i Gräshagskyrkan, för gemensam promenad, frukost och läsning av kommande söndags texter, en umgängesform som började i inledningen av 2024.

De arbetar för Act Svenska kyrkan

Deras fokus är att samla in pengar för det stora hjälpbehov som finns i världen. Biståndsorganisation Act Svenska kyrkan är en av mottagarna. För internationella gruppen i Ekhagskyrkan finns det många kreativa lösningar för att få in pengar till människor i nöd.

Susanne blir ny diakon i Sofiakyrkan: Jag vill finnas bland människorna

Susanne Svanberg blir ny diakon i Jönköpings församling, verksamhetsområde väster, med grundplacering i Sofiakyrkan. Efter 19 år som diakon i Habo pastorat lockade en tjänst i Jönköping.

Kyrkogårdsteater på Dunkehalla lockade storpublik

Kyrkogården är en viloplats för de döda. Men också en plats fylld av kulturhistoria och enskilda livsöden. Några av dem fick en stor publik del av när sommarens andra kyrkogårdsvandring genomfördes onsdag kväll 14 augusti på Dunkehalla kyrkogård.

Nichlas är ny vaktmästare i Kristine kyrka

Efter många års arbete bland annat som lagerarbetare och säljare, har Nichlas Magnusson nu bytt spår i yrkeslivet och är från 1 september ny vaktmästare i Kristine kyrka.

Tre röster: ”Det finns en Gud värd att tro på, vår gemensamma kamp är inte förgäves, och det finns en kyrka som bär”

Svenska kyrkan Jönköping har ett tydligt grundbudskap att förmedla till invånarna: Det finns en Gud värd att tro på, vår gemensamma kamp är inte förgäves och det finns en kyrka som bär. Ludwig, 14 år, Liliana 38 och Lars 60 reflekterar över sin tro och relation till Svenska kyrkan.

Anna-Karin och Tony gifte sig på Vätterstranden

Lördag 27 juli var det dags. Med ett 30-tal gäster och i strålande solsken sa Anna-Karin Arvidsson och Tony Melert ja till varandra inför Anna-Karin Hultman, präst i Svenska kyrkan Jönköping. Platsen var Vätterstranden i centrala Jönköping. – Jag har alltid velat gifta mig vid vatten, jag blir lugn av vatten, det lugnar själen, säger Anna-Karin Arvidsson.

Martina: Jag upplever Gud genom naturen

I mitten av augusti tillträder Martina Saldner som församlingsassistent i verksamhetsområde Söder, med Råslätts kyrka som bas. En tjänst som hon ser fram emot, med möjlighet att utveckla ungdomsverksamheten.

Andakt, fika och tipskryss ger viktig gemenskap

Det är torsdag förmiddag mitt i juli. Ljungarumskyrkans sommarcafé har öppet som vanligt. För de 15-talet deltagarna betyder träffarna mycket med en kort andakt, gemensam fika och ett avslutade tipskryss.

Midsommarfirande i Sofia prästgård

Blommorna var plockade, stången framtagen. Torsdag 20 juni, dagen före midsommar, samlades medarbetare och sommarkonfirmander i Sofia prästgård för att klä midsommarstången och bjuda på en fin fest för alla som tagit sig till Sofia prästgårds park för denna tradition.

Svenska kyrkan Jönköping mötte sommarlovslediga på Vätterstranden

När fredagen den 14 juni övergick till kväll samlades studenter och andra sommarlovslediga ungdomar på Vätterstranden i Jönköping. För andra kvällen i rad fanns Svenska kyrkan Jönköping på plats med popup-tält och medarbetare som bjöd på korv och dricka.

Förslag för Sofiaparken: En oas för naturen och själen

En oas för naturen och själen. Så kallar landskapsarkitektbyrån Billingham & Flygare sitt förslag till förvandling av Sofiakyrkans park, ett förslag som presenterades för kyrkans arbetsgrupp måndag 10 juni med vattenspegel, labyrint och tydliga gränser mellan park och gatumiljö.

Ilan De Basso: ”Trygghet och säkerhet blir den överskuggande frågan i EU-valet”

Demokrati, rättsstatsfrågor kring fri och rättigheter och EU:s roll och ansvar för det internationella utvecklingsarbetet. Det ser EU-parlamentarikern Ilan De Basso, S, som de stora frågorna i årets val till Europaparlamentet, beskrev han vid ett besök hos ledningsgruppen för Svenska kyrkan Jönköping.

Spring i benen på Förskolans dag

Det är knappt en kilometer runt Prostkvarnsdammen på Dalvik. Dagen bjöd på strålande sol, bitvis lite geggigt, och änder som åskådare. Så var förutsättningarna när barnen i Jönköpings församlings tre förskolor sprang det årliga loppet runt dammen.

Konfirmationsdags: ”Jag vill inte att det ska ta slut”

De har träffats varannan vecka sedan i höstas och fått lära sig mer om Gud och livet, som de själva uttrycker det. Nyligen kom de hem från en resa till Berlin. Lördag 25 maj är det dags för gruppen med 27 ungdomar i ”Berlinkonfan” att konfirmeras i Kristine kyrka.