Foto: Kent Pettersson

Klimatsmart gräsklippare

Slåtter med häst är ett klimatsmart sätt att skapa en äng.

Linus Elmander sitter på den 70 år gamla slåtterbalken och styr hästen Orlando som arbetar på kraftfullt, stillsamt och kontrollerat. I bakgrunden slår hästens ägare Thomas Carlsson gräset med lie på de ställen slåtterbalken inte kommer åt.

På en del av områden på Stenåsa på S:t Jörgens kyrkogård finns det ännu inga gravar och Varbergs församling har anlagt ängar där för att främja den biologiska mångfalden. Gräs och blommor får växa fritt men måste ändå slås någon gång per år. För att ängen ska bli så bra som möjligt och livet fortleva behöver det klippas av på andra sätt än med trimmer eller gräsklippare. Lie eller gammaldags slåtter fungerar perfekt och är klimatsmart.

Det är också bra för både häst och förare som kan upprätthålla sin kunskap om hur det här går till. För om de inte gör det, glömmer de av. Kunskap behålls, vana finns kvar och skapelsen vårdas. Allt på samma gång. 

Av Kent Pettersson
Texten är också publicerad i Var med 2023 nummer 3,

En kyrka med mycket folk i och två män som står längst fram och pratar

En ny värld

Jordens sång, en klimatkonsert, handlade om hopp och hur Sverige kan bli världens första fossilfria välfärdsland.

Hoppet är en rörelse

Jag är inte optimist om jordens framtid. Men jag vill vara hoppfull. Hoppet säger inte att det ordnar sig. Hoppet säger att det finns ett ljus någonstans, och åt det hållet vill jag gå, skriver Fredrik Ivarsson.

Artiklar

Berättelser från vardag och verklighet som speglar livet.