Svenska kyrkan Stockholms stift

Välkommen till Stockholms stift som sträcker sig från Össeby i norr till Dalarö-Ornö-Utö i söder och från Djurö-Möja-Nämdö i öster till Adelsö-Munsö i väster.

AKTUELLT

Här skapar män en plats för gemenskap

Ofrivillig ensamhet har blivit ett folkhälsoproblem. Och de som oftast drabbas av det är äldre män. Men det finns botemedel. Ett är Herrklubben, ett initiativ i Huddinge församling.

Stor lycka när nio nya präster och diakoner vigdes i Storkyrkan

Söndagen den 9 juni välkomnades och vigdes tre präster och sex diakoner av biskop Andreas i Storkyrkan, tillsammans med domprost Jonas Eek.

Risk för angiveri försvårar samarbetet kyrka - offentliganställda

Svenska kyrkan får svårt att samverka med kommuner kring papperslösa ifall offentliganställda tvingas informera Migrationsverket eller polismyndigheten om de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd. Det sa biskop Andreas Holmberg på onsdagen vid ett riksdagsseminarium om effekterna av införd anmälningsplikt.

Emelie Björlings konfirmandarbete blev bok om biskopens herdabrev

Det började med att biskopen kallade till Storkyrkan förra hösten. Nu kan prästen Emelie Björling kalla sig författare. I dagarna ges hennes metodbok "Metodmaterial utifrån boken 'Gud såg att det var gott' – Verktyg för bokens sju nycklar" ut på Verbums förlag.

Pilgrimsvandra eller sträck på benen

Upplev sommarkyrkan

KLIMATTIPS

Så minskar du din klimatpåverkan med flera ton per år

Hur du agerar kan att minska din klimatpåverkan och även inspirera andra att göra mer klimatsmarta val.

REPORTAGE

Här får långtidsarbetslösa en chans att komma vidare i livet

I Järfälla församling tas långtidsarbetslösa emot för arbetsträning som en del av den diakonala omsorgen. Syftet är att ge människor ökade möjligheter till en framtida anställning. För att arbetet ska kunna fortsätta krävs nya sätt att finansiera verksamheten.

Möt konfa-teamet som tänjer på gränserna

I Skarpnäcks församling är konfirmandsiffrorna ökande. Här finns en uttalad struktur och målsättning i arbetet med unga. Att synas ute i området och i skolan, att vara på plats där det händer och att ha öppet även under storhelger. I grunden finns en röd tråd.

När Markuskyrkan bytte orgel

Söndagen den 11 februari 2024 invigdes Markuskyrkans nya orgel, med en festmässa i Björkhagen. Domkyrkoorganist Mattias Wager spelade en varierad repertoar på orgeln som överträffade hans förväntningar. Men resan dit har varit lång. Den började redan runt 2004.

1 500 dagar som biskop: några vanliga dagar finns inte

Den 22 september 2019 vigdes Andreas Holmberg till biskop för Stockholms stift. Höga förväntningar mötte, många förfrågningar och möten. Blev det som han hade tänkt och vilka utmaningar kan anas vid horisonten?

En resa genom Stockholms musikhistoria

Sedan 2019 har gamla böcker och noter letats fram ur kyrktorn, i påsar, bakom orglar och i dammiga hyllor. Nu ska denna upphittade, kanske bortglömda, skatt bli levande kyrkomusik igen.

Begravningssed i förändring: Nya influenser påverkar hur vi tar hand om våra döda

Antalet stockholmare som inte får någon begravningsceremoni alls ökar snabbt. Fyller begravningen fortfarande en viktig funktion, och vad kännetecknar en kristen begravning egentligen?

Två händer skriver på en bärbar dator.

Cyberangreppet 2023–2024

Svenska kyrkan utsattes den 23 november 2023 för ett cyberangrepp, en så kallad ransomware-attack. På denna sida hittar du information om angreppet och efterföljande konsekvenser i form av stulen data.

Biskopar i Stockholms stift

Vem skrev ungdomsdeckare, vem samarbetade med DDR och vem jobbade på Harvard efter sin ämbetstid? Lär känna stiftets alla biskopar.

Gud såg att det var gott – Biskop Andreas Herdabrev om klimatet

Gud såg att det var gott – Att vara människa och kyrka i klimatnödens tid. Så heter biskop Andreas Holmbergs herdabrev, en uppmaning till fördjupning och förändring.

Låt kyrkorna berätta

Här finns beskrivningar i ord och bild av 109 kulturhistoriskt skyddade kyrkor i Stockholms stift, som enligt kulturminneslagen är värda extra skydd.

LEDIGA TJÄNSTER PÅ STIFTSKANSLIET

DET HÄNDER I STIFTET

Gå på upptäcktsfärd i Stockholms kyrkor

Stockholms stifts kyrkor rymmer historia från tidig medeltid ända in i 2000-talet. Återupptäck den i sommar. Besök innerstadens tempel, förorternas moderna kyrkorum och skärgårdens träkyrkor.

Gör ditt eget kalendarium

Vill du delta i en gudstjänst, besöka ett musik- eller kulturevenemang, en öppen förskola, ett språkcafé eller delta i en pilgrimsvandring? Här får du en samlad bild av allt som händer och kan skapa ditt eget kalendarium.

Klimatförnekelse - så möter du motståndet

Här kan du se inspelningar av en konferens för dig som vill finna mod och kunskap för att hantera utmaningar och ansvara för skapelsen i klimatkrisens tid. Som medarbetare, medborgare och medmänniska.

Svenska kyrkans stöd vid avancerad sjukvård hemma

ASIH-koordinatorernas uppdrag i sin nuvarande form har avslutats och de som använt denna tjänst hänvisas till att ta kontakt med den församling de är bosatta i. Är du osäker vilken församling du tillhör, kan du söka fram din församling genom att klicka här.

Två män i blå hjälporganisationsjackor lastar av vattenflaskor från ett lastbilsflak.

Kriget i Ukraina

Vi är många som vill hjälpa till när människor drabbas av kriget. Du kan engagera dig på flera sätt. Tillsammans står vi enade i medmänsklighet och solidaritet.

Biskop Andreas bön för Ukraina

Gud, du som vill fred och liv.
Sätt en gräns för ondskan och vansinnet.
Vi ber för människorna i Ukraina.
Vi ber att ledare och människor med makt ska besinna sitt ansvar inför Dig och inför sina folk.
Gud förbarma Dig!

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

En person med mobilen i knät har surfar in till sidan Jourhavande präst.

Allt fler kontaktar jourhavande präst - själavården som funnits i 65 år

Fler och fler kontaktar nu Jourhavande präst via telefon, chat eller elektroniskt brev. Allt började med en liten annons i Öresundsposten den 7 februari 1956.

En kvinna i stickad tröja talar teckenspråk mot kameran.

Samtalsjour för döva via bildtelefon

Svenska kyrkans nationella jourtelefon på teckenspråk har ett uppehåll under våren.

Någon tänder ett av ljusen vid en kista.

Till dig som sörjer

Har du har förlorat en familjemedlem eller vän under coronapandemin? Medarbetare i Svenska kyrkan kan stötta dig i sorgen. Och vi kan hjälpa dig att hitta alternativa lösningar inför begravningen.

Kyrkguiden leder dig rätt

En person som kommit fram till en gammal kyrka håller en mobiltelefon i handen. På skärmen visas kyrkans position på en karta.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Med appen Kyrkguiden kan du hitta till Svenska kyrkan med hjälp av mobiltelefonen. Du kan också planera in gudstjänster och annat som du inte vill missa. Appen är gratis.

Vi samarbetar med studieförbundet Sensus