Svenska kyrkan är Sveriges största trossamfund och en del av den världsvida kyrkan. Svenska kyrkan har drygt 5,7 miljoner medlemmar och samfundet tillhör den evangelisk-lutherska traditionen och dess tro, bekännelse och lära formuleras i kyrkans bekännelseskrifter.
Svenska kyrkan framträder regionalt som stift och dess episkopala struktur uttrycks genom att det finns en biskop i ledningen för varje stift. Biskop Susanne Rappmann vigdes till Göteborgs stifts 24:e biskop den 4 mars 2018.
År 1620 inrättades Göteborgs superintendentia, idag Göteborgs stift. Göteborgs stift omfattar Bohuslän, Halland och västra delen av Västergötland och består av 168 församlingar som utgör 69 ekonomiska enheter samt en begravningssamfällighet. Dessa är organiserade i 10 kontrakt med respektive kontraktsprost som utses av biskopen.
Inom stiftet finns både storstad och glesbygd och inom stiftets geografiska område talas flera minoritetsspråk som stiftet har ett särskilt ansvar för. Drygt 50% av befolkningen inom Göteborgs stift är medlemmar i Svenska kyrkan. Andelen kyrkotillhöriga varierar kraftigt mellan församlingarna, men ambitionen att vara folkkyrka och att förmedla evangeliet till alla människor är gemensam.
- Göteborgs stifts vision: ”En öppen och tydlig kyrka som på ett relevant sätt förmedlar evangeliet till alla människor.”
- Göteborgs stifts verksamhetsidé: ”Göteborgs stiftskansli ska vara ett kompetenscentrum som inspirerar och stödjer församlingarna i att förverkliga deras uppdrag.”