Foto: David Grimbeck

Askgravlunden Viloskogen

Nu inleds arbetet med en askgravlund på Brämhults kyrkogård.

Platsen för askgravlunden Viloskogen ligger i den sydvästra delen av Kyrkberget, ett lugnt område som på ett naturligt sätt smälter samman med de senast tillkomna gravkvarteren. Här finns en tydlig skogskänsla där terrängen kantas av varierande träd, stora stenblock och ett täcke av ris och mossa som pryder marken. Det är ett naturligt landskap där en stämningsfull miljö kan skapasutan att behöva göra stora ingrepp i naturen.

En mjukt slingrande grusgång följer terrängens naturliga lutning upp längs berget och grusgången kommer att kantas av bårder med namnstenar, smyckningsytor och platser med sittmöjligheter där besökarna erbjuds vackra utblickar åt olika håll. 

Vi väljer enkla material såsom natursten, smide och grus för att harmoniera med den lantliga känslan som präglar kyrkogården och den omgivande naturen. Genom att integrera inhemska skogslevande buskar samt mattor av mossor och ris skapar vi variation och förstärker den genuina skogskaraktären på platsen.

Ingången till asgravlunden kommer att markeras av en smidesportal som inramas av en ny öppning i den befintliga stenmuren. Genom att återanvända stenarna till en ny mursträcka bevarar vi historien och sammanflätar det nya med det gamla på ett respektfullt sätt.

Vi ser fram emot att välkomna dig till denna fridfulla och vackra plats där minnet av dina kära kan leva vidare i naturens omslutande famn.

Arbetet med askgravlunden beräknas pågå under hela 2024 och vi beräknar att komma igång med gravsättningar under 2025.