Konfliktlösning och dockteater till syriska flyktingar

Nyhet Publicerad Ändrad

Under sommaren har Svenska kyrkan fått ta emot 2,8 miljoner kronor i gåvor till syriska flyktingar i Jordanien. Tack vare gåvorna har vi de senaste månaderna kunnat göra mycket. Men mer pengar behövs, bland annat till en fritidsgård som ska ge ungdomar en fristad undan otrygghet och konflikter.

De syriska flyktingarna i Jordanien har en tuff situation i lägret Za'atari som ligger i den jordanska öknen. Det har varit mycket varmt under sommaren. 

Otrygghet skapar konflikter i ökenlägret
Svåra upplevelser, otrygghet och frustration över brist på det mesta, till och med vatten, gör också att konflikter mellan människorna i lägret är många.

Tankbilar med vatten kör i skytteltrafik
En av våra lokala medarbetare Wejdan Jarrah berättar att hon varje dag ser tankbilarna köra i skytteltrafik till lägret ute i öknen. Men oron och bråken i lägret bidrar också till att förvärra situationen.

– Ibland ser vi förstörda vattenposter, där konflikter mellan olika grupper i lägret har urartat så att man till och med vill förstöra andras tillgång till vatten, berättar Wejdan.

Utbildning i konfliktlösning och medling
Därför är arbetet med konfliktlösning fortsatt viktigt. I juni anordnades en fyra dagar lång utbildning i konfliktlösning och medling för tjugo lokala ledare i lägret. De är nyckelpersoner för att nå ut bland flyktingarna med dessa frågor.

Utdelning av kläder och lakan
Svenska kyrkan arbetar för att barnen i flyktinglägret ska få tillgång till kläder och lakan. Under sommaren har sandaler och sommarkläder kunnat delas ut till 9 000 barn. I juli delades 25 000 par underkläder och 20 000 lakan ut till familjer i lägret.

För att minska risken för oro och bråk vid utdelningen fick representanter från olika delar av lägret själva dela ut kläderna till sina grannar.

När flyktingarna blir delaktiga minskar frustrationen
– Att göra flyktingarna delaktiga i arbetet gör att frustrationen minskar och man undviker dessutom de långa köerna som i sig ofta ger upphov till bråk. Det blir också ett värdigare sätt att motta hjälp, säger Maria Lundberg, chef för Svenska kyrkans katastrofinsatser.

Sommaren är en svår årstid då det kan bli oerhört varmt i Za’atari. Men Wejdan Jarrah berättar att barackerna som Svenska kyrkan har gett stöd till åtminstone är mycket bättre än tälten när det gäller att ge skydd mot ökenstormar och värme. 

Arbetet för att ge familjer med särskilda behov tillgång till baracker kommer därför att fortsätta.  

Fredsoas ska ge ungdomar en meningsfull tillvaro
För att ge ungdomarna i lägret en meningsfull tillvaro och komma tillrätta med den otrygga stämningen vill Svenska kyrkan bygga en fritidsgård, som ska heta Fredsoasen.

Där ska fyra ungdomsgrupper per dag få delta i aktiviteter. Det handlar om att få möjlighet att leka, sporta, ägna sig åt musik och målning. 

Personalen själva flyktingar
I Fredsoasen kommer två män och två kvinnor att arbeta med ungdomarna, alla fyra är syriska flyktingar. Dessutom kommer tio syriska volontärer att hjälpa till. 

Målgruppen blir ungdomar 14-20 år och varje grupp består av 20 ungdomar som leds av en anställd tillsammans med volontärer. Alla ungdomar får mat efteråt.

– Det här blir ett väldigt viktigt sätt att ge ungdomarna en meningsfull vardag eftersom skolor för äldre barn saknas i lägret, berättar Maria Lundberg.

Dockteater om könsroller för barnen
I början av augusti anordnade Svenska kyrkans partner dockteatrar för sammanlagt 500 barn tillsammans med deras familjer. Ämnet var könsrelaterat våld och ojämlikhet mellan pojkar och flickor.

– När man ska prata om svåra frågor, som våld och ojämlikhet, är det viktigt att hitta ett sätt som når fram. Där kan teater och andra kreativa metoder vara väldigt bra, säger Maria.
Ulrika Lagerlöf